Write for Rights 2023 - wat een prachtig resultaat
Amnesty Leiden organiseerde alweer de tiende keer de jaarlijkse schrijfactie Write for Rights. Ook dit keer streken we neer in bibliotheek BplusC aan de Nieuwstraat in Leiden, op zaterdag 9 december. Daarnaast werden er heel veel schrijfpakketten uitgedeeld en opgehaald.
Resultaat: maar liefst 1099 brieven en 895 ansichtkaarten werden door Leidenaars en Leiderdorpers geschreven! Leerlingen van de Anne Frankschool maakten de meest prachtige kaarten ( Foto's: Ine Wiersma)
Schrijf mee met Amnesty voor Write for Rights 2021
Schrijf mee voor Write for Rights: van 30 november tot 23 december, in je eigen tijd!
De Werkgroep Amnesty Leiden-Leiderdorp doet natuurlijk ook dit jaar weer mee met de Write for Rights actie.
Met het oog op de Covid-19 situatie hebben wij voor ieders veiligheid geoordeeld dat het niet verstandig is om een fysieke schrijfbijeenkomst te organiseren. Voor de Leidse Amnesty sympathisanten zorgen wij dat vanaf 30 november kant en klare schrijfpakketten klaar liggen op de bekende adressen in Leiden:
•in BplusC (centrale bibliotheek) aan de Nieuwstraat 4, (zijn op maandag 6 december aangevuld!)
•in de hal van De Bakkerij aan de Oude Rijn 44B.
De geschreven brieven en kaarten kunnen ingeleverd worden in de "brievenbussen" bij de tafel in BplusC en op de tafel in de hal van De Bakkerij tot en met 23 december (17.00 uur).
Er liggen nu ook schrijfpakketten in Leiderdorp! Afhalen én inleveren aan de balie van de Sterrentuin of bij BplusC Leiderdorp tot en met 23 december (17.00 uur).
Wij sorteren alle brieven en kaarten en zorgen voor verzending naar de diverse adressen in binnen- en buitenland. U kunt uw eigen geschreven post in één envelop in de genoemde brievenbus doen.
Op 10 december is er dit jaar geen schrijfevenement op het Amnesty-kantoor in Amsterdam, maar wel een spectaculair online evenement. We hebben namelijk een digitale Write for Rights-wereld voor je gebouwd waar je – net als in het echt – brieven kunt schrijven, maar ook kunt genieten van muziekoptredens, Amnesty-medewerkers en vrijwilligers kunt spreken en in gesprek kunt gaan met de mensen voor wie we actievoeren!
Ontmoet de activisten online!
Ga naar www.amnesty.nl/write-for-rights/live-write-for-rights-evenement voor meer informatie over het programma.
Op het hoofdpodium kun je meedoen met een interview met activist Germain Rukuki uit Burundi. We schreven vorig jaar tijdens Write for Rights voor zijn vrijlating en vervolgens kwam hij vrij.
Ook kun je vragen stellen aan de Palestijnse 15-jarige journalist Janna, en aan de Oekraïense lhbti-activisten Vira en Anna, voor wie we dit jaar in actie komen.
Bedenk vast wat jij hun zou willen vragen!
SCHRIJF EEN BRIEF, VERANDER EEN LEVEN !
W4R Indrukwekkend event Amnesty Leiden/Leiderdorp
Impressie van een deelnemer
Schrijven tegen onrecht helpt! Om dat te stimuleren organiseerde Amnesty Leiden/Leiderdorp ieder jaar rond 10 december een bijeenkomst in de openbare bibliotheek. Dat kon dit jaar dus niet vanwege het virus. Wat te doen? Die vraag bleek te leiden tot een explosie van ideeën en creativiteit.
Op 10 december konden belangstellenden via Zoom of YouTube deelnemen aan een twee uur durend event. Het zenuwcentrum daarvan was de Romanuszaal van de Hartebrugkerk waar – cornonaproof - live optredens plaatsvonden. Theo Goedhart (Hartebrugkerk) en Karen van Zuilen (Amnesty) wisten de techniek in goede banen te leiden ondanks de storingen die bij dit soort events horen, zeker als je het voor het eerst doet. Die live optredens werden afgewisseld met van te voren opgenomen filmpjes. Onder leiding van Marianne Reijnhoudt (Amnesty) en met medewerking van velen was een afwisselend programma tot stand gekomen waarvan de onderdelen verwezen naar de vervolgde mensen die dit jaar centraal staan.
Wethouder Marleen Damen kwam het event live openen, tegen een decor van grote witte kussens waarop ‘dromen van vrijheid’ waren geschreven. Er was ontroerende muziek: piano, zang en piano, harp en het Wereldkoor Leiden. De verhalen van de vervolgde mensen werden vaak verteld door iemand die een persoonlijke affiniteit had met die situatie, wat het extra indrukwekkend maakte. Er was een verhaal in het Turks, een gedicht in het Arabisch en verhalen in het Engels van buitenlandse studenten in Leiden die waren uitgenodigd om mee te doen. De studenten van de AI Student Group Leiden en van ELSA Leiden deden ook interviews met hoogleraren die ontwikkelingen op het gebied van mensenrechten bespraken, inclusief de recente beperking van vrijheden als gevolg van coronamaatregelen.
Bijzonder was ook het interview met Willem van Egmond van de Leidse politie die vertelde dat de politie steeds beter leert hoe geweld toe te passen wanneer dat onvermijdelijk is. Dat werd omlijst met een cartoon waarop een hoge regenbooggolf een zwaar bewapende agent van de grond tilt, weg van de demonstranten. De luchtige noot was een pubquiz, al waren de vragen natuurlijk weer serieus. Wist u dat de Verenigde Staten het enige land ter wereld is dat het Kinderrechtenverdrag niet heeft geratificeerd?
Het laatste interview was met een Leidse journalist, die zijn werk weliswaar veel vrijer kan doen dan journalisten in de landen die besproken waren, maar die zich toch zorgen maakte over de agressie tegen journalisten in Nederland. Daarna kon voorzitter Liesbeth Zwartelé tevreden afsluiten.
Het was de bedoeling van de organisatoren dat de deelnemers tijdens het event zouden schrijven, maar ik denk dat ze dat – net als ik - pas later hebben gedaan om niets van het programma te hoeven missen. Het is duidelijk dat van de nood een deugd is gemaakt. Zo’n mooi programma was er in de openbare bibliotheek nog nooit. Ik heb begrepen dat Amnesty Leiden/Leiderdorp daarom volgend jaar op de ingeslagen weg voort gaat, pandemie of geen pandemie.
Dank aan iedereen die live is opgetreden en dank aan iedereen die een filmpje had aangeleverd. Complimenten voor de Amnesty werkgroep Leiden/Leiderdorp voor het programma, de uitvoering ervan en de techniek.
Amnesty Write for Rights 2020 in Leiden, het resultaat...
832 brieven en 677 kaarten!!
Hartelijk dank aan alle schrijvers voor dit enorme aantal brieven en kaarten, fantastisch!
Hier zijn wij ontzettend blij mee, er zijn dit jaar veel meer brieven geschreven dan andere jaren. De geweldige samenwerking met BplusC, De Bakkerij en diverse kerken voor het verspreiden van de schrijfpakketjes heeft hier een grote rol in gespeeld, enorm bedankt hiervoor.
In samenwerking met de studenten uit de Amnesty International Student Group Leiden en ELSA Leiden is een gevarieerd online programma voor Leiden en Leiderdorp gemaakt, dit is te zien op YouTube, klik
om terug te kijken en/of lees ook de van een kijker.
Amnesty Write for Rights 2020 in Leiden
Ondanks corona toch actief aan het schrijven? Ja doe mee !!
Ieder jaar omstreeks10 december organiseert Amnesty International de Write for Rights actie. Wereldwijd. Elk jaar worden er 10 personen/groepen geselecteerd die op deze manier extra aandacht krijgen. Deze stapels brieven en kaarten zijn van enorme waarde. Mensen voelen zich gesteund en regelmatig komen mensen vrij.
Rond de Dag van Rechten van de Mens is het traditioneel gebruikelijk dat wij in Leiden een grote schrijfactie organiseren. Helaas zal Write for Rights vanwege COVID-19 er dit jaar anders uit moeten zien. Geen gezamenlijke fysieke schrijfacties op locatie.
Daarom presenteren we een coronaproof alternatief en wel een:
digitaal event via Zoom op 10 december vanaf 16.30 uur en een live stream van 17 tot 19 uur.
Iedereen schrijft veilig thuis, met thee, koffie of een glaasje, in onderlinge saamhorigheid, terwijl u kijkt en luistert naar muziek en verhalen, geïnspireerd door de mensen voor wie we dit jaar schrijven.
In samenwerking met de studenten uit de Amnesty International Student Group Leiden en ELSA Leiden wordt het een gevarieerd online programma voor Leiden en Leiderdorp. Kijk mee naar onze live stream op YouTube, klik
Je kan ook meekijken én meedoen met onze groep via
Geef het door als je met ons mee wil doen:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
We hebben hier hard aan gewerkt maar dit is de eerste keer in deze vorm, volg ons voor de laatste info ook op Facebook https://www.facebook.com/amnestyleiden
Wij nodigen u van harte uit om elkaar te ontmoeten in Zoom en zo in gezamenlijkheid te schrijven. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar
Als u niet aan de zoom kan deelnemen zijn er alternatieve mogelijkheden om te schrijven voor Write for Rights:
- Via de site van Amnesty Nederland kunt u digitaal schrijven voor deze 10 mensen/groepen, zie ook https://www.amnesty.nl/write-for-rights.
- Amnesty Amsterdam heeft individuele schrijfpakketten ontwikkeld. Deze schrijfpakketten zijn aan te vragen in Amsterdam, zolang de voorraad strekt, via https://www.amnesty.nl/organiseren/over-write-for-rights
- In de hal van de Centrale Bibliotheek/BplusC (Nieuwstraat 4) en bij De Bakkerij (Oude Rijn 44b) ligt een aantal schrijfpakketjes. Zolang de voorraad strekt kunt u daar een schrijfpakket ophalen van 1-10 december.
U kunt de brieven inleveren bij De Bakkerij dagelijks tussen 10-16 uur of op donderdagmiddag 10 december vanaf 13.30 uur bij de Romanuszaal van de Hartebrugkerk (poortje in de muur Lange Mare 79). U kunt ons mailen voor meer informatie of als de pakketjes op zijn, en ook voor een adres in uw eigen buurt waar brieven en kaartjes ingeleverd kunnen worden.
Downloaden van een digitaal schrijfpakket kan ook, download hier.
Wij hopen, dat u -ondanks de huidige omstandigheden- met ons mee wilt schrijven!!!
Voor wie schrijven we? Bekijk de cases op: https://www.amnesty.nl/write-for-rights/
of via Instagram https://linktr.ee/amnestynl
Mogen wij u vragen om een bijdrage in de portokosten van 2 euro? Uiteraard is iedere bijdrage welkom. Rekeningnummer NL56 TRIO 0197 6997 74 ten name van Amnesty Leiden Leiderdorp.
In Leiden vond op 7 december 2019 in de BplusC Bibliotheek aan de Nieuwstraat een drukbezochte Write for Rights plaats.Dit was een van de talrijke acties in de Amnesty-regio Zuid-Holland-Zeeland die op 6-10 december 2019 georganiseerd zijn.
Doel van deze acties, onderdeel van een internationale Amnesty-campagne, is brieven schrijven voor mensen die onrecht is aangedaan. Dit jaar werd geschreven voor tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte. Er is gekozen voor kinderen en jongeren te schrijven, omdat dit jaar het Kinderrechtenverdrag 30 jaar bestaat.
Lees hier meer:
Jaarlijks-terugkerende-acties/10-december
Verslag Marga Groothuis.
Ook op de scholen is er geschreven, met hulp van de scholengroep, en het totaal aantal geschreven brieven komt op 414 brieven (96 vanuit de scholen en 318 vanuit de bieb).
Het totaal aantal kaarten staat op 265 kaarten (86 vanuit de scholen en 179 vanuit de bieb).
Namens Amnesty International en degenen voor wie er geschreven is heel erg bedankt!
In de Amnesty-regio Zuid-Holland-Zeeland zijn op 6-10 december 2019 talrijke Write for Rights acties georganiseerd. Doel van deze acties, onderdeel van een internationale Amnesty-campagne, is brieven schrijven voor mensen die onrecht is aangedaan. Dit jaar werd geschreven voor tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte. Er is gekozen voor kinderen en jongeren te schrijven, omdat dit jaar het Kinderrechtenverdrag 30 jaar bestaat.
Hieronder een verslag van de schrijfactie door Marga Groothuis.
In Leiden vond op 7 december 2019 in de BplusC Bibliotheek aan de Nieuwstraat een drukbezochte Write for Rights plaats. Het evenement, georganiseerd door Amnesty-afdeling Leiden en Leiderdorp, werd om 11 u geopend door Marleen Damen, wethouder Gezondheid, Jeugdzorg & Welzijn van de gemeente Leiden. Zij gaf aan dat de stad Leiden heel trots is veel organisaties binnen haar grenzen te hebben die zich bezighouden met mensenrechten en kinderrechten, zoals Defence for Children, Amnesty International en de leerstoel Jeugdrecht aan de Universiteit Leiden. Dit brengt volgens wethouder Damen een verplichting voor het gemeentebestuur van Leiden met zich mee goed na te denken over hoe het zelf met kinderrechten omgaat. Zij lichtte toe: "Dit jaar en ook komende jaren zetten we heel erg in op het horen van de stem van het kind: kinderen en jongeren horen in alles wat we doen als stad en als gemeente."
Buiten, voor de entree van de bibliotheek, deelden twee leden van de Amnesty International Student Group Leiden, Elisabetta en Melissa, flyers uit aan voorbijgangers. Zij gaven aan het belangrijk te vinden juist ook jongeren bij de Amnesty-schrijfactie te betrekken: " We are here to to raise awareness for this campaign. This year the Amnesty-campaign is about the rights of young people. Therefore, we wish to get especially young people in Leiden involved into this writing campaign."
Gedurende de hele dag kwamen Leidenaren van jong tot oud binnen om brieven te schrijven voor Write for Rights. Een van de briefschrijvers, Job Surie, legde uit waarom hij meedeed aan Write for rights: "Ik vind het mooi en belangrijk om stil te staan bij mensen die het nodig hebben dat je naar ze omkijkt en solidair met ze bent. Dat is waarom ik Amnesty steun en waarom ik me laat betrekken bij schrijfacties zoals deze."
Om 14 u sprak Prof.Mr. Egbert Myjer, voormalig rechter in het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en tot juni dit jaar bestuurslid van Amnesty International Nederland, de zaal toe. Professor Myjer belichtte de mensenrechtentoestand in Europa, in het bijzonder in Polen, Hongarije en Turkije. Hij wees op het belang van de samenhang tussen democratie, mensenrechten en rechtsstaat. Met betrekking tot Nederland gaf Myjer aan "behoorlijk bezorgd" te zijn over de ISIS-kinderen. Het gerechtshof Den Haag heeft op 22 november jl. geoordeeld dat de rechter de Staat niet kan verplichten Nederlandse ISIS-kinderen uit Syrië terug te halen. Tegen dit arrest is cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Myjer benadrukte het belang van "human dignity" en wees op art. 2 van het Kinderrechtenverdrag, waarin is bepaald dat het kind moeten worden beschermd tegen discriminatie of bestraffing op grond van activiteiten van de ouders. Dat brengt volgens Myjer verantwoordelijkheden met zich mee. Afsluitend zei Myjer dat bescherming van mensenrechten, ook internationaal, nog steeds hard nodig is.
Alle briefschrijvers en vrijwilligers worden hartelijk bedankt voor hun inzet voor Write for Rights 2019. Tot 31 december kan nog online worden deelgenomen via https://www.amnesty.nl/write-for-rights
Amnesty schrijfactie voor jongeren tijdens Write for Rights - 7 december 2019
Ieder jaar grijpen honderdduizenden mensen wereldwijd rond 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens) hun pen om brieven te schrijven. Ze schrijven naar presidenten, ministers en gouverneurs. Ze vragen om gerechtigheid voor mensen die onterecht gevangenzitten, worden gemarteld, gediscrimineerd of bedreigd.
Tijdens de Write for Rights 2019 besteedt Amnesty International speciale aandacht aan kinderen en jongeren. Amnesty International voert actie voor tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte.
Ook Amnesty Leiden schrijft!
op zaterdag 7 december van 10.00 tot 16.30
in BplusC centrale bibliotheek
Nieuwstraat 4, Leiden
Marleen Damen, wethouder gezondheid, jeugdzorg & welzijn, zal rond 11.00 de schrijfactie officieel starten
Prof. Mr Egbert Myjer, oud-rechter in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zal rond 14.00 vertellen over mensenrechten en Amnesty International.
De brieven zijn een oproep aan betreffende regeringen en ambassades om de Universele Verklaring van de Mensenrechten (UVRM) na te leven. Je krijgt een beschrijving van de situatie van die personen en er zijn voorbeeldbrieven.
Ook kun je een groetenkaartje sturen naar mensenrechten activisten die wel een hartverwarmend berichtje kunnen gebruiken. Voorbeeldbrieven, kaarten en pennen liggen voor je klaar!
Kom in actie en schrijf mee!
Neem voor meer informatie contact op met:
https://www.facebook.com/events/2571504523136343/
Foto's: Gerard van der Veer
De tweede schrijfmarathon (hier een fotoverslag) in het Leids stadhuis is een groot succes geworden. In totaal werden 814 brieven en ansichtkaarten geschreven (425 brieven en 389 ansichtkaarten). Landelijk gezien is dit een erg goed resultaat en het zijn er ook ruim 160 stuks meer dan vorig jaar. Alle brief-/kaartschrijvers en vrijwilligers bedankt!