amnestyleiden@gmail.com

'Noces [Een huwelijk]' of: "Mijn naam is Mussert"

Beeld uit de film 'Noces', Zahira ligt verliefd met haar vrijer op bed
 
Maandag 13 maart 2017 vertoonde Movies That Matter on Tour in het Kijkhuis Noces van de Belgische regisseur Stephan Streker. Na afloop gaf Rob Ermers, Arabist en Turkoloog, en als onderzoeker betrokken bij de Radboud Universiteit in Nijmegen, commentaar.
 
Sinds 2001 heeft Ermers zich toegelegd op eer en eergerelateerd geweld. Vanuit een klein bureau traint hij medewerkers van onder andere politie, jeugdzorg en maatschappelijk werk in deze thematiek en problematiek.
 

Lees meer...

'The Islands and the Whales': over de langzame indaling van onaangename eco-waarheden

Van links naar rechts: papegaaiduiker - een van de geportretteerde Faroër vissers - Kei Otsuki, gast en expert
Foto's Kijkhuis: Mike de Windt
 
Maandag 13 februari 2017 vertoonde Movies That Matter on Tour in het Kijkhuis de indringende en intieme ecologische documentaire The Islands and the Whales.
 
Via het voorbeeld van de Faeröer Eilanden belicht de documentaire de ecologische crisis ontstaan door de vergaande invloed van de menselijke soort op de natuurlijke omgeving. Volgens sommigen zijn we inmiddels in een nieuw geologisch tussentijdperk beland: het Antropoceen.
 
De Faeröer Eilanden, gelegen tussen Noorwegen en IJsland, beslaan een oppervlakte zo groot als de provincie Utrecht. Met 50.000 inwoners vormen ze een van de kleinste naties op aarde. De Faeröer hebben gebrek aan goede landbouwgrond en al eeuwen vormt de walvisjacht (of beter: griendenjacht) en die op vogels een vitaal bestanddeel van hun manier van leven.
 

Lees meer...

'In Your Arms': einde en nieuw begin

Suzanne van de Vathorst vertelt over haar vak

Foto's: Mike de Windt

 

Maandag 9 januari 2017 vertoonde Movies That Matter on Tour in het Kijkhuis In Your Arms, debuutfilm van de Frans-Deense regisseur Samanou Acheche Sahlstorm. Sahlstorm werkte jaren samen met regisseur Lars von Trier. De film vertelt het verhaal van Niels en Maria.

 

Op het oog is het verhaal van Niels leidend. Hij, eind dertig, lijdt onder een progressieve spierziekte en heeft een korte levensverwachting. Niels' fysieke achteruitgang is voorbij het punt dat hij nog aanvaardbaar vindt, en het zal alleen maar erger worden. Niels wil vrijwillig een einde aan zijn leven maken.

 

Lees meer...

'Les Chevaliers Blancs': een MONGO als brokkenpiloot

Links: Linda Polman hield een sterk verhaal. Rechts: de zaal discussieerde betrokken mee Foto's: Gerard van der Veer

 

Maandag 14 november 2016 vertoonde Movies That Matter on Tour in een goed gevuld Kijkhuis Les Chevaliers Blancs [De Witte Ridders] van Belgisch regisseur Joachim Lafosse. Onderzoeksjournaliste Linda Polman leverde na afloop commentaar.

 

Het script van Les Chevaliers Blancs is gebaseerd op de L’Arche de Zoé-affaire uit 2007. Een Franse humanitaire organisatie misbruikte toen haar status om kinderen weg te plukken uit Tsjaad. In de film heet de organisatie Move for Kids en is een zogeheten MONGO (My Own NGO). Doelstelling is om Afrikaanse oorlogsweesjes een nieuw en kansrijk leven te geven - en Franse adoptieouders kinderen.

 

De humanitaire 'hulpindustrie' (haar term) is een van de specialismen van Linda Polman. Na eerder een boek over VN-vredesmissies ('k Zag twee beren (1997)) te hebben geschreven, nam Polman vervolgens de humanitaire hulpverlening onder de loep. Het resultaat, De Crisiskaravaan, is in diverse landen in vertaling uitgebracht. Het bezorgde haar onder andere een optreden in The Daily Show van Jon Stewart.

 

Lees meer...

'Hooligan Sparrow': de smalle marges van vrije vereniging en meningsuiting in China

Foto's: Gerard van der Veer

 

Maandag 10 oktober 2016 trapte het nieuwe Movies That Matter on Tour-seizoen in het Kijkhuis af met Hooligan Sparrow, een documentaire over de Chinese activiste voor vrouwenrechten Ye Haiyan (bijnaam 'Hooligan Sparrow').

 

De documentaire is gedeeltelijk gefilmd met verborgen camera, niet uit effectbejag maar uit noodzaak. We volgen Ye en haar medestanders, onder wie Chinees-Amerikaanse documentairemaakster Nanfu Wang zelf, terwijl hun het leven zuur wordt gemaakt door allerhande slag (uitvoerend) medewerker van de Chinese Communistische Partij. Het blijft onduidelijk in welke mate die bemoeienis gecoördineerd is maar onprettig is het wel.

 

De documentaire heeft verder trekken van een roadmovie. Ook dat is minder keuze dan afgedwongen door de omstandigheden: Ye wordt overal weggejaagd.

 

Lees meer...

Guantanamo's child: de terrorist als tiener

 

 

Maandag 9 mei 2016 vertoonde Movies That Matter on Tour de documentaire Guantanamo's Child (2015). De film vertelt de geschiedenis van de jonge Canadees Omar Khadr.

 

Op achtjarige leeftijd verhuist Omarj met zijn familie naar Afghanistan. Zeven jaar later wordt hij aldaar, enkele maanden na 9/11, gevangen genomen door Amerikaanse troepen. Ze vallen zijn verblijfplaats met geweld binnen, nadat inspecterende Afghaanse soldaten, samenwerkend met de Amerikanen, bij hun eerste contactpoging worden doodgeschoten. De familie van Omar is dan al enkele maanden op de vlucht, voor de Amerikaanse troepen uit.

 

Omar wordt ervan verdacht tijdens die Amerikaanse inval van zijn verblijfplaats een soldaat te hebben gedood. Omar ontkent niet een granaat geworpen te hebben maar geeft als motivering dat dat was "om ze weg te jagen". Hij was op het moment van werpen zwaar verwond en sinds enkele minuten blind aan een oog. Bij zijn ontdekking even later door de soldaten riep Omar "Just kill me now".

 

Lees meer...