Regionale dag Amnesty International 12 oktober 2024 in Rotterdam
Zaterdag 12 oktober 2024
Op zaterdag 12 oktober jl. organiseerde het landelijk kantoor van Amnesty op drie plaatsen een regionale vrijwilligersdag. Met een goede vertegenwoordiging ging de werkgroep Leiden-Leiderdorp naar Rotterdam.
Het was een boeiende en inspirerende dag, met veel en leerzame informatie. Er was een interessante lezing over hoe Amnesty lobbyt in Den Haag, onder andere voor het demonstratierecht (https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/demonstratierecht-in-nederland), de rechten van mensen die vluchten naar Nederland en de migratiedeals die in Europees verband worden gesloten (zie ook: https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/campagnes/dealbreakers).
We hoorden van mooie activiteiten die andere werkgroepen doen en leerden nieuwe mensen kennen, die zich allemaal inzetten voor het werk van Amnesty. Ontroerend en krachtig was het verhaal van Harlem van Hayer, die als 2017 naar Nederland kwam. Hij richtte LGBT World Beside op, een non-profitorganisatie die zich inzet voor Russische LGBTQI+-vluchtelingen.
Juist nu de wereld in brand staat bood deze dag een gelegenheid om met elkaar hierover te praten, zorgen te delen, maar ook hoop te houden.
Foto's: Gerdien Raap
Na drie jaar zoeken en enige tegenslag was het woensdag 21 september 2016 zo ver: burgemeester Lenferink onthulde in de Kapelstraat een muurschildering van Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) uit 1948. Bij deze gelegenheid deed hij ook een fraaie toezegging.
Vrijdag 17 april 2015 demonstreerde Amnesty International voor de 29e achtereenvolgende keer op vrijdag voor de Saudische ambassade in Den Haag. Geijverd wordt voor de vrijlating van blogger Raif Badawi en nu ook voor die van advocaat Waleed Abu al-Khair. Voor het eerst deed een Leids Amnesty-vrijwilliger, Gerard, mee. Hoe bevalt dat, vijf kwartier posten voor een deur? En: maak je nog wat mee?
Foto's: Gerard van der Veer
Donderdag 12 juni 2012 is de Leidse Amnesty-mensenrechtenwandeling officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde, na inleidende woorden van scheidend Amnesty Leiden-voorzitter Frits van Oosten, met de officiële overhandiging van een exemplaar van de route aan wethouder Strijk (o.a. Binnenstad en Cultuur) en een gezamenlijk afleggen van een gedeelte van het parcours.
5 broken cameras - Nederlands Palestina Komitee en Amnesty International in gesprek over Palestijnen
Op 19 maart 2013 vertoonde Movies That Matter in Scheltema Leiden de documentaire 5 broken cameras. Het was een bijzondere vertoning, georganiseerd door het Nederlands Palestina Komitee en Amnesty International.
Na afloop gingen Wim Lankamp, voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee, en Ruth de Wijs, landenspecialist Israël/Bezette Palestijnse Gebieden van Amnesty International met elkaar en de zaal in gesprek over wat je vanuit Nederland kunt ondernemen voor Palestijnen.
Het gesprek werd geleid door Anne de Jong, antropologe en universitair docent conflict studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij woonde twee jaar in Israël en de Palestijnse gebieden, gedurende haar promotie-onderzoek naar geweldloos verzet door Israëliers en Palestijnen.
In de maanden mei en juni 2011 was de tentoonstelling “50 jaar Amnesty International in affiches” te zien in de Centrale Bibliotheek in de Nieuwstraat en het Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG), Steenschuur 25. Aanleiding voor de tentoonstelling was het vijftigjarig bestaan van Amnesty International.
Foto's: Gerard van der Veer
Woensdag 10 november 2010, op de dag af vijftien jaar na de executie van de Nigeriaanse schrijver en mensenrechtenactivist Ken Saro-Wiwa, organiseerden acht mensenrechtenorganisaties en milieuorganisaties, waaronder Amnesty International, een herdenkingsactie op het Plein in Den Haag, in de nabijheid van het Tweede Kamergebouw.
Foto's: Gerard van der Veer
Foto's: Gerard van der Veer
Als afsluiting van het Nederlandse gedeelte van de Europese campagne "25 jaar giframp in Bhopal. Eis gerechtigheid!" deed de Bhopalbus donderdag 12 november 2009 op verzoek van Amnesty Leiden onze stad aan.
Zondag 24 mei 2009 werd onder ideale weersomstandigheden door ruim zestig mensen een of meer etappes van een mensenrechtenwandeling van Den Haag naar Noordwijk afgelegd.
Onderweg werden handtekeningen verzameld voor de campagne Stop Geweld Tegen Vrouwen. In 'eindstation' Noordwijk voerde de lokale Amnesty-groep de hele dag handtekeningenactie. Een spetterend strandfeest bekroonde, na een slotmanifestatie, het geslaagde evenement.
Zaterdag 15 november 2008 openden Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, en mevrouw Van Oortmerssen-Schutte, wethouder van Oegstgeest, de foto-expositie ‘Focus op Mensenrechten’ in Museum Volkenkunde Leiden.
In de volgepakte filmzaal van Museum Volkenkunde werden ook de prijswinnaars van de fotowedstrijd “Waaraan denk jij bij mensenrechten?!” bekendgemaakt.
In de leeftijdscategorie tot 12 jaar kreeg Leidenaar Wessel Stouten de wedstrijdbeker en bloemen overhandigd. Winnaar bij de volwassenen was Diederik de Klerk uit De Bilt.
De fototentoonstelling is tot midden 2010 te zien geweest.