amnestyleiden@gmail.com

Geslaagde activiteiten Amnesty Leiden op Internationale Vrouwendag 2020!

Geslaagde activiteiten Amnesty Leiden op Internationale Vrouwendag 2020

 

Op zondag 8 maart organiseerde de Stichting Vrouwennetwerk Leiden e.o. een viering van Internationale Vrouwendag in het Leids Volkshuis met als thema Diversiteit en Solidariteit. Naast een aantal lezingen, een dansworkshop en een multi-culti high tea bestond het programma uit 6 inhoudelijke workshops waaruit de deelnemers konden kiezen.

 

Eline en Gerdien geven workshop

 

Namens Amnesty International Leiden gaven Eline Hietbrink en Gerdien Raap de workshop ‘Mensenrechtendialoog over seksisme, discriminatie en achterstelling van vrouwen’.

Een groep enthousiaste vrouwen ging met elkaar in gesprek over de stellingen:

  • Een wereld zonder seksisme, discriminatie en achterstelling van vrouwen is mogelijk
  • Ik heb zelf wel eens te maken gehad met seksisme, discriminatie en achterstelling van mezelf omdat ik een vrouw ben
  • Vrouwen moeten solidair met elkaar zijn als het gaat om seksisme, discriminatie en achterstelling van vrouwen

Voor een deel hadden de vrouwen dezelfde ervaringen en opvattingen, maar er kwamen ook verschillen naar voren. Door de opzet van de Mensenrechtendialoog was er veel mogelijkheid om deze verschillen beter te begrijpen en werd er daarna samen nagedacht over hoe we als vrouwen solidair kunnen zijn naar elkaar. 

 

Ook de handtekeningenactie voor de Iraanse Saba Kordafshari was bijzonder geslaagd: er zijn bijna 100 handtekeningen gezet!  

Een mooie middag!

 

Lees hier meer: Internationale Vrouwendag acties 

 
 

Petitielijsten vol in 20 minuten

 

Kom in actie op Internationale Vrouwendag 2020!

Vrouwennetwerk Leiden e.o. en Amnesty Leiden komen in actie voor Iraanse activiste


Op zondag 8 maart, Internationale Vrouwendag, zet Amnesty International zich in voor de Iraanse vrouwenrechtenactiviste Saba Kordafshari. Zij kreeg 24 jaar gevangenisstraf omdat ze actievoerde tegen het verplicht dragen van een hoofddoek. Op en rond 8 maart zamelt Amnesty International handtekeningen in om het Iraanse hoofd van de rechterlijke macht op te roepen Saba Kordafshari onmiddellijk vrij te laten.


Handtekeningen verzamelen en een Workshop Mensenrechten dialoog. 

Ook Amnesty Leiden doet mee aan de actie voor de 22-jarige Saba uit Iran. 

Het Vrouwennetwerk Leiden e.o.  viert Internationale Vrouwendag op zondag 8 maart van 13.00- 18.00 in BplusC , Locatie Het Volkshuis. 

Er is een uitgebreid programma: www.vrouwennetwerkleiden.nl 

Amnesty Leiden geeft een workshop Mensenrechten dialoog en er worden handtekeningen

verzameld voor Saba Kordafshari.  


Vrouwendag 2020


Saba’s strijd tegen de verplichte hoofddoek

Saba Kordafshari voerde actie tegen de verplichting om in Iran een hoofddoek te dragen. Op 1 juni 2019 werd ze door elf agenten in burger opgepakt. Na een zeer oneerlijk proces werd ze tot 24 jaar cel veroordeeld, waarvan ze 15 jaar moet uitzitten. Saba wordt onder meer beschuldigd van het ‘aanzetten tot en faciliteren van corruptie en prostitutie’ omdat ze anderen zou hebben aangemoedigd hun hoofddoek af te doen. 


Saba strijdt voor het recht om zelf te bepalen wat je draagt. Door het niet dragen van een hoofddoek strafbaar te stellen, worden vrouwen in Iran gediscrimineerd. Wetten die de hoofddoek verplichten zijn in strijd met het recht op vrije meningsuiting en het recht op gelijke rechten voor iedereen.


Saba Kordafshari

 

Leidse vrouwen komen op voor Indonesische landarbeidsters

Amnesty-vrijwilligster Jeanice probeert bezoeksters te verleiden de kaartenactie te ondersteunen  Foto's: Liesbeth Zwartelé

 

Zondagmiddag 5 maart 2017 voerde Amnesty Leiden actie tijdens de viering van Internationale Vrouwendag (8 maart) in het Leids Stadhuis. De actie sloot gedeeltelijk aan op het thema van de viering: ‘Gelijke beloning, gelijke kansen’. Amnesty kwam op voor de rechten van arbeidsters op Indonesische palmolieplantages.

 

Lees meer...

Amnesty Leiden actief rond Internationale Vrouwendag

Foto's: Gerard van der Veer

 

Zaterdag 5 maart en dinsdag 8 maart 2016 voerde Amnesty Leiden actie voor mensenrechten, in de Intratuin in Voorschoten en voor de uitgangen van station Leiden Centraal.

 

Zaterdagmiddag werd bezoekers gevraagd hun naam te verbinden aan groetenkaarten aan de Vrouwen van de Don, een vrouwenorganisatie in het zuiden van Rusland. Dinsdagmiddag ging het om Turks mensenrechtenadvocate Eren Keskin.

 

Lees meer...

Stop discriminatie van vrouwen in Egypte

 

Tijdens de Arabische Lente demonstreerden Egyptische vrouwen zij aan zij met mannen voor een betere toekomst. Velen van hen kregen het zwaar te verduren. Vrouwelijke demonstranten werden extra hard aangevallen, seksueel misbruikt en onderworpen aan ‘maagdelijkheidstests’. Sommigen dienden aanklachten in, maar agenten en militairen die zich schuldig maken aan een misdrijf belandden zelden in de cel.

 

 

 

Lees meer...

Steun voor vrijheid van beweging van Saudische vrouwen op Internationale Vrouwendag

 

  Foto's Myra Albersen

Op de koopavond van donderdag 8 maart 2012, Internationale Vrouwendag, heeft Amnesty Leiden actie gevoerd voor het recht van Saudische vrouwen auto te mogen rijden. In de Leidse binnenstad werden 400 kaartjes uitgedeeld aan het winkelend publiek. Op de kaartjes stond een oproep een supporttweet te sturen of een ondersteunende foto op een Facebookaccount te plaatsen.

 

Lees meer...

Actie voor vrouwenrechten in Mexico

 Foto's: Gerard van der Veer

 

Valentina Rosendo Cantú en Inés Fernández Ortega behoren tot de inheemse Me’phaa-gemeenschap in Mexico. Ze werden in 2002 verkracht door Mexicaanse militairen. Dit is helaas niet ongewoon. Wel ongewoon is dat Valentina en Inés het er niet bij lieten zitten en aangifte deden.

 

Lees meer...

Seks en vrouwenrechten centraal tijdens 8 maart-activiteiten Amnesty Leiden

 

Op 8 maart 2009, Internationale Vrouwendag, heeft Amnesty International de aftrap gegeven van de tweede campagne Stop geweld tegen vrouwen. Ook Amnesty Leiden was die dag actief. 

Op zondagmiddag 8 maart vroegen we het winkelend en flanerend publiek in de Leidse binnenstad enkele vrouwelijke mensenrechtenactivisten in Congo een hart onder de riem te steken door een bemoedigend woord op een ansichtkaart te schrijven.

 

Lees meer...

  • Laatste wijziging mei 2022.

  

Direct online actie voeren!

Wij op Social Media

FacebookTwitter

Onze activiteiten in vogelvlucht

In- en uitloggen vrijwilligers