Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

 

  Foto's Myra Albersen

Op de koopavond van donderdag 8 maart 2012, Internationale Vrouwendag, heeft Amnesty Leiden actie gevoerd voor het recht van Saudische vrouwen auto te mogen rijden. In de Leidse binnenstad werden 400 kaartjes uitgedeeld aan het winkelend publiek. Op de kaartjes stond een oproep een supporttweet te sturen of een ondersteunende foto op een Facebookaccount te plaatsen.

 

Sinds 2011 voeren Saudische vrouwen en mannen, gestimuleerd door wat 'de Arabische Lente' is gaan heten, hernieuwd actie voor het recht van Saudische vrouwen auto te rijden. Women2drive is de naam van de Saudische vrouwenorganisatie die is opgericht om dit doel af te dwingen.

 

Verzoek van Amnesty International was om een digitale of papieren ansichtkaart (10 bij 15 cm) te maken met daarop een ondersteunende boodschap voor de Saudische vrouwen, bijvoorbeeld 'I support Saudi Arabian women to drive their way to freedom'. Amnesty verwerkte de ingezonden kaarten tot een collage, plaatste die op internet en bood ze Saudische vrouwenorganisaties aan als steunbetuiging. Ook werd de collage aan de koning van Saudi-Arabië gestuurd, met een oproep het verbod op autorijden op te heffen.

 

De actie liep tot 30 april en was onderdeel van de Campagne Laat de Arabische lente geen illusie worden, die onder een andere naam is voortgezet.