Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

Foto's: Gerard van der Veer

 

Zaterdag 5 maart en dinsdag 8 maart 2016 voerde Amnesty Leiden actie voor mensenrechten, in de Intratuin in Voorschoten en voor de uitgangen van station Leiden Centraal.

 

Zaterdagmiddag werd bezoekers gevraagd hun naam te verbinden aan groetenkaarten aan de Vrouwen van de Don, een vrouwenorganisatie in het zuiden van Rusland. Dinsdagmiddag ging het om Turks mensenrechtenadvocate Eren Keskin.

 

Beiden hebben te stellen met een overheid die gelegenheidswetgeving invoert en aangrijpt om mensenrechten van burgers te schenden. Het huidige tijdsgewricht is er vol van.

 

Vooral het gevaar van terrorisme en verderfelijke buitenlandse culturele invloeden doen het goed als mom voor inperking/schending van mensenrechten van overheidswege.

 

Eren Keskin kwam al veelvuldig in aanraking met de Turkse justitie. Dit keer gaat het om uitspraken tijdens een mensenrechtendemonstratie in 2005. Keskin riep de Turkse autoriteiten toen ter verantwoording voor de dood van een twaalfjarige jongen en zijn vader gedurende een operatie van het Turkse leger in het district Kızıltepe.

 

Keskin wordt voor die uitspraak vervolgd op grond van wetsartikel 301 van het Turks wetboek van strafrecht  ('belastering van de Turkse natie'). Over repressieve wetgeving in Turkije kunt u hier iets meer lezen, over Keskin hier.

 

In totaal werden dinsdagmiddag in twee uur 182 handtekeningen verzameld. Achtentwintig mensen meldden zich aan voor Amnesty's spoedactienetwerk

 

 

 

Zaterdagmiddag ging het om de Vrouwen van de Don. De organisatie is sinds 1993 actief in het zuiden van Rusland. Ze werken vanuit acht lokale groepen, waaraan in totaal zo een zestig activisten verbonden zijn. Ze komen op voor vrouwen, kinderen en dienstplichtigen. Onderwerpen zijn discriminatie, geweld tegen vrouwen, huisvesting, werk en pensioen.

 

Ruim tienduizend Russen zijn in de loop der jaren door de Vrouwen van de Don geholpen. Maar de organisatie wordt momenteel beoogd kapot geprocedeerd door de Russische overheid, op grond van de 'Buitenlandse Agenten Wet'. De wet is een stok om honden mee te slaan.

 

Strafbaar is zich schuldig maken aan 'politieke activiteit', een uiterst vaag omschreven delict. Eind 2013 was de situatie al penibel.

 

Internationale vrouwendag is in Rusland gekoppeld aan bloemen. Daarom heeft Amnesty International bloemenkaarten laten ontwerpen. Aan bezoekers van de Intratuin werd gevraagd deze (een beetje) in te kleuren. Aan de binnenzijde van de kaarten stonden de hartenwensen in het Russisch en Nederlands, zoals:

 

Ik wens jullie veel succes en geluk in jullie goede werk voor mensenrechten in Rusland. Wij staan aan jullie zijde.

 

Hartelijk dank voor jullie harde werk om mensenrechten en fundamentele vrijheden in Rusland te stimuleren. Jullie staan niet alleen in je strijd. In solidariteit, vanuit Nederland. 

 

Na afstemming vooraf door Amnesty International met de Vrouwen van de Don sturen lokale Amnesty-groepen de ingekleurde en ondertekende kaarten naar Rusland, aangevuld met een zakje bloemen- of groentezaad. Dit kleine cadeau wordt gewaardeerd.

 

Met vereende krachten kleurden bezoekers 11 kaarten in. Achtenzeventig mensen zetten hun naam onder de ansichtkaarten. Een kleine maar fijne actie van bemoediging in zware tijden! Een fotoverslag kun je hier bekijken.

 

  

 

Internationale Vrouwendag-actie voor Russische vrouwenorganisatie 'Vrouwen van de Don', bij de Intratuin in Voorschoten....

Geplaatst door Amnesty International Leiden op zaterdag 5 maart 2016