Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

 Foto's: Gerard van der Veer

 

Valentina Rosendo Cantú en Inés Fernández Ortega behoren tot de inheemse Me’phaa-gemeenschap in Mexico. Ze werden in 2002 verkracht door Mexicaanse militairen. Dit is helaas niet ongewoon. Wel ongewoon is dat Valentina en Inés het er niet bij lieten zitten en aangifte deden.

 

De militaire rechtbank weersprak de beschuldigingen en legde de bewijslast bij Inés en Valentina. Sindsdien worden de twee vrouwen bedreigd, evenals hun familie. In augustus 2010 bijvoorbeeld nog spraken twee mannen de dochter van Inés aan. Ze dreigden haar en haar familie te vermoorden als ze het gebied niet zouden verlaten.

 

Valentina Rosendo Cantú en Inés Fernández

 

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op 8 maart 2011 voerden Amnesty-groepen in heel Nederland actie voor beide vrouwen. Mensen konden een petitie ondertekenen gericht aan president Felipe Calderón. Hem wordt gevraagd de zaak van Inés en Valentina over te dragen aan het civiele rechtssysteem en beide vrouwen en hun familie bescherming te bieden, daarbij ook gevolg gevend aan de uitspraak van het Inter-Amerikaans Hof van de Mensenrechten in augustus 2010 over deze zaken.

 

Daarnaast werd mensen gevraagd beide vrouwen een hart onder de riem te steken door ze een ansichtkaart te sturen.

 

Leidse vrijwilligers van Amnesty, deels uitgedost in Mexicaanse poncho en sombrero, haalden zaterdag 5 maart en zaterdag 9 april 2011 527 handtekeningen op. Ook vulden Leidenaars 60 ansichtkaarten in. Deze worden naar Valentina en Inés gestuurd!

 

Update augustus 2011: een gunstige ontwikkeling! Zie hier.

Update maart 2014: Goed nieuws! Vier Mexicaanse militairen zijn gearresteerd op verdenking van marteling en verkrachting van Inés en Valentina. Ze zitten vast, worden vervolgd en zullen worden berecht door een civiele rechtbank. (Bron: Wordt Vervolgd, april 2014, p.29)