Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

Amnesty-vrijwilligster Jeanice probeert bezoeksters te verleiden de kaartenactie te ondersteunen  Foto's: Liesbeth Zwartelé

 

Zondagmiddag 5 maart 2017 voerde Amnesty Leiden actie tijdens de viering van Internationale Vrouwendag (8 maart) in het Leids Stadhuis. De actie sloot gedeeltelijk aan op het thema van de viering: ‘Gelijke beloning, gelijke kansen’. Amnesty kwam op voor de rechten van arbeidsters op Indonesische palmolieplantages.

 

De arbeidsomstandigheden op die plantages zijn onderzocht door Amnesty International. Vrouwen werken jarenlang voor nog geen 2 euro per dag, zonder - anders dan mannelijke collega's - ooit een vast contract aangeboden te krijgen.

 

Doordat ze geen vast contract hebben, zijn de vrouwen niet verzekerd voor ziektekosten en ook bouwen ze om die reden geen pensioen op. Daarnaast misbruiken werkgevers hun zwakke arbeidspositie door hun te dwingen overuren te maken, op straffe van korting op het reeds schamele loon.

 

Hier kunt u een interview beluisteren met Meghna Abraham, hoofd van de afdeling Economische, Sociale en Culturele rechten van Amnesty International, over de achtergrond van Amnesty's onderzoek. Ze vertelt onder andere hoe Amnesty International kwam tot de keuze voor juist deze palmoliefabrikant, in het bijzonder over het betrekken van lokale organisaties van direct belanghebbenden bij deze besluitvorming, en over hoe mensenrechtenschendingen worden gemeten.

 

Interviewer Landman, zelf mensenrechtenonderzoeker, vindt dit type onderzoek een meerwaarde hebben boven het 'naming and shaming' (aan de schandpaal nagelen) waar mensenrechtenorganisaties om bekend staan. Met zulk empirisch onderzoek biedt Amnesty het betrokken bedrijf als het ware meteen ook de helpende hand.

 

Indonesische arbeidster op palmolieplantage

 

Amnesty International vroeg bezoeksters van het Leidse feest om een voorbedrukte kaart te ondertekenen, gericht aan Unilever, een van de grote internationale afnemers van palmolie afkomstig van plantages van de bewuste Indonesische leverancier (Wilmar). Die palmolie verwerken Unileverdochters in allerhande producten, zoals pindakaas, shampoo en koekjes.

 

Veertig vrouwen vulden een kaart in. We danken de ondertekenende vrouwen en ons (jeugdig) team!