Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

 Foto's: Gerard van der Veer

 

Als afsluiting van het Nederlandse gedeelte van de Europese campagne "25 jaar giframp in Bhopal. Eis gerechtigheid!" deed de Bhopalbus donderdag 12 november 2009 op verzoek van Amnesty Leiden onze stad aan.

 

 

Van 12 uur tot 17 uur stond de bus voor studentencentrum Plexus aan de Kaiserstraat. Aan bord een expositie over de Bhopalgiframp (1984) en de langdurige inzet van de getroffen bevolking om genoegdoening en recht te krijgen. In de bus aanwezig waren onder andere Liz Campbell en Becky Moss, Britse organisatoren van deze samen met Amnesty International georganiseerde bustour. Zij lichtten hun campagne graag toe.

 

Amnesty-vrijwilligers togen naar diverse universitaire en niet-universitaire locaties in de nabije omgeving, om burgers te vragen een voorbeschreven briefkaart aan de premier van India en de directeur van Dow Chemical Company te ondertekenen.

 

 

 

Ook werden zij gewezen op de expositie in de bus en de mogelijkheid om kennis te maken en in gesprek te raken met Sathyu Sarangi, mensenrechtenactivist en arts van een medisch centrum vlakbij de plek van de giframp, en Safreen Khan, 17 jaar, activiste van een Bhopal-jongerenorganisatie.

 

 


Van 14 uur tot 15 uur ging een aantal busbezoekers in gesprek met deze inspirerende Indiase gasten, onder het genot van Indiase chai en somosa’s. 

 


Bij de actie werden 75 handtekeningen verzameld.