Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

 

Zaterdag 15 november 2008 openden Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, en mevrouw Van Oortmerssen-Schutte, wethouder van Oegstgeest, de foto-expositie ‘Focus op Mensenrechten’ in Museum Volkenkunde Leiden.

 

In de volgepakte filmzaal van Museum Volkenkunde werden ook de prijswinnaars van de fotowedstrijd “Waaraan denk jij bij mensenrechten?!” bekendgemaakt.

 

In de leeftijdscategorie tot 12 jaar kreeg Leidenaar Wessel Stouten de wedstrijdbeker en bloemen overhandigd. Winnaar bij de volwassenen was Diederik de Klerk uit De Bilt.

 

De fototentoonstelling is tot midden 2010 te zien geweest.

 

  

 

De fototentoonstelling bevatte foto’s van bekende internationale fotografen en de beste foto’s van de door Amnesty Leiden en naburige lokale Amnesty-groepen georganiseerde fotowedstrijd.

 

 

 

Aanleiding voor deze coproductie van Amnesty International en Museum Volkenkunde was het zestigjarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

 

Gedurende de openingsdag was Amnesty International aanwezig met brochures, petities, cake en kerstartikelen in de hal van het museum. De prijswinnaars van de fotowedstrijd ontvingen hun prijs (hun foto in het museum, een wedstrijdbeker en bloemen) uit handen van juryvoorzitter Christien de Kruif, bestuurslid van Amnesty International Nederland en docent rechten aan de Universiteit Leiden.

 

  

 

De 31 tentoongestelde beelden belichtten de dertig artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Soms vrolijk, vaker indringend. De foto’s zijn afkomstig uit alle delen van de wereld en gemaakt door vermaarde internationale fotografen (o.a. van fotoagentschap Magnum). Ze zijn aangevuld met de beste foto’s van de fotowedstrijd “Waaraan denk jij bij mensenrechten?!”, georganiseerd gedurende de zomer van 2008.

 

Tekstborden, een informatiekabinet en filmpjes gaven na de openingsdag het publiek aanvullende informatie over mensenrechten en Amnesty International. Voor kinderen was er een kinderquiz bij de foto's.