W4R Indrukwekkend event Amnesty Leiden/Leiderdorp
Impressie van een deelnemer
Schrijven tegen onrecht helpt! Om dat te stimuleren organiseerde Amnesty Leiden/Leiderdorp ieder jaar rond 10 december een bijeenkomst in de openbare bibliotheek. Dat kon dit jaar dus niet vanwege het virus. Wat te doen? Die vraag bleek te leiden tot een explosie van ideeën en creativiteit.
Op 10 december konden belangstellenden via Zoom of YouTube deelnemen aan een twee uur durend event. Het zenuwcentrum daarvan was de Romanuszaal van de Hartebrugkerk waar – cornonaproof - live optredens plaatsvonden. Theo Goedhart (Hartebrugkerk) en Karen van Zuilen (Amnesty) wisten de techniek in goede banen te leiden ondanks de storingen die bij dit soort events horen, zeker als je het voor het eerst doet. Die live optredens werden afgewisseld met van te voren opgenomen filmpjes. Onder leiding van Marianne Reijnhoudt (Amnesty) en met medewerking van velen was een afwisselend programma tot stand gekomen waarvan de onderdelen verwezen naar de vervolgde mensen die dit jaar centraal staan.
Wethouder Marleen Damen kwam het event live openen, tegen een decor van grote witte kussens waarop ‘dromen van vrijheid’ waren geschreven. Er was ontroerende muziek: piano, zang en piano, harp en het Wereldkoor Leiden. De verhalen van de vervolgde mensen werden vaak verteld door iemand die een persoonlijke affiniteit had met die situatie, wat het extra indrukwekkend maakte. Er was een verhaal in het Turks, een gedicht in het Arabisch en verhalen in het Engels van buitenlandse studenten in Leiden die waren uitgenodigd om mee te doen. De studenten van de AI Student Group Leiden en van ELSA Leiden deden ook interviews met hoogleraren die ontwikkelingen op het gebied van mensenrechten bespraken, inclusief de recente beperking van vrijheden als gevolg van coronamaatregelen.
Bijzonder was ook het interview met Willem van Egmond van de Leidse politie die vertelde dat de politie steeds beter leert hoe geweld toe te passen wanneer dat onvermijdelijk is. Dat werd omlijst met een cartoon waarop een hoge regenbooggolf een zwaar bewapende agent van de grond tilt, weg van de demonstranten. De luchtige noot was een pubquiz, al waren de vragen natuurlijk weer serieus. Wist u dat de Verenigde Staten het enige land ter wereld is dat het Kinderrechtenverdrag niet heeft geratificeerd?
Het laatste interview was met een Leidse journalist, die zijn werk weliswaar veel vrijer kan doen dan journalisten in de landen die besproken waren, maar die zich toch zorgen maakte over de agressie tegen journalisten in Nederland. Daarna kon voorzitter Liesbeth Zwartelé tevreden afsluiten.
Het was de bedoeling van de organisatoren dat de deelnemers tijdens het event zouden schrijven, maar ik denk dat ze dat – net als ik - pas later hebben gedaan om niets van het programma te hoeven missen. Het is duidelijk dat van de nood een deugd is gemaakt. Zo’n mooi programma was er in de openbare bibliotheek nog nooit. Ik heb begrepen dat Amnesty Leiden/Leiderdorp daarom volgend jaar op de ingeslagen weg voort gaat, pandemie of geen pandemie.
Dank aan iedereen die live is opgetreden en dank aan iedereen die een filmpje had aangeleverd. Complimenten voor de Amnesty werkgroep Leiden/Leiderdorp voor het programma, de uitvoering ervan en de techniek.