Foto's: Gerard van der Veer
De eerste Amnesty Schrijfmarathon in Leiden op woensdag 10 december 2014 is een succes geworden. Gedurende de hele dag was de leestafel in het stadhuis - nu schrijftafel - voor 60 tot 80% bezet met mensen die brieven schreven voor een van de zes cases van mensenrechtenschendingen door Amnesty geselecteerd. Dit was meer dan we hadden durven dromen! Het resultaat: 337 brieven en 310 kaarten!
's Avonds begeleidden gratis optredende, akoestisch spelende muzikanten de briefschrijvers. Overdag waren er Amnesty-cupcakes, gebakken door een andere vrijwilliger, die, later op de dag, ter plekke hartige hapjes bereidde. Andere vrijwilligers bemensten de schrijftafel, beschikbaar voor uitleg en om het geheel in goede banen te leiden, of wierven mensen op straat om deel te nemen. Allen hartelijk dank!!
Amnesty Leiden schreef voor zes 'cases' van gewetensgevangenen of mensenrechtenactivisten. Per casus werden ongeveer evenveel brieven geschreven:
- Erkin Musaev 47 brieven (mogelijk mede omdat er werd verzocht een brief in het Oezbeeks te schrijven)
- Yevgeny Vitishko: 49 brieven
- Liu Ping: 49 brieven
- Raif Badawi: 57 brieven
- Chelsea Manning: 64 brieven
- Moses Akatugba: 71 brieven
Opmerkelijk waren verder 4 kaarten in het Russisch en 5 kaarten in het Chinees geschreven. Amnesty International - de volwassenengroep en de studentengroep - dankt alle Leidenaars die woensdag 10 december de moeite namen een of meer brieven te schrijven!
Ook gaat een woord van dank uit naar Kiene Vesseur en Ceryl de Heer van de griffie van de gemeente Leiden. Zij hielpen in de weken voorafgaand aan 10 december onvermoeibaar en immer opgewekt bij het realiseren van de schrijfmarathon en de workshop (zie later).
Want behalve de schrijfmarathon was er deze woensdag meer. Om 19 uur opende wethouder De Wit de fototentoonstelling 'Ons Goed Recht'. In achttien foto's maakt deze tentoonstelling indringend duidelijk wat eerbiedigen van mensenrechten op gemeentelijk niveau inhoudt. De foto's zijn een maand te zien geweest in het stadhuis.
Tot slot organiseerde Amnesty Leiden 's avonds een workshop 'Gemeente en mensenrechten in het sociaal domein' voor genodigden. Raadsleden van een aantal gemeenteraadsfracties en enkele vertegenwoordigers van belangenorganisaties (slechtzienden en mensen met een psychische kwetsbaarheid) lieten zich informeren en prikkelen door drie inhoudsdeskundige sprekers. Voor een aantal deelnemers leek het ontvouwde mensenrechtenperspectief op gemeentelijke beleidsissues een eye opener.
Esther van den Berg is nu werkzaam bij het Sociaal Cultureel Planbureau maar had elders kort geleden een tweejarig onderzoek
'Meerwaarde van Mensenrechtensteden' afgerond. In haar korte presentatie legde Van den Berg uit hoe het begrip 'mensenrechtenstad' op diverse plekken in de wereld is opgekomen en ingevuld. Nederland blijkt laatkomer. Inmiddels hebben diverse gemeenten (Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Middelburg, Amsterdam) voorzichtig boeiende eerste stappen gezet. Het initiatief daartoe kwam van diverse actoren (gemeenteraad, gemeentelijke beleidsafdeling, Amnesty-afdeling (Nijmegen!)), zoals ook de gekozen eerste toepassingsgebieden variëren van stad tot stad. Voor meer informatie verwees Van den Berg naar de projectsite.
De workshop in de Raadszaal in het stadhuis. Op de linker foto een aantal geïnteresseerden tijdens de pauze. Op de foto rechts, van links naar rechts: Anthonie van den Buuse, beleidsmedewerker van de gemeente Middelburg, Wendy van der Tol, senior beleidsadviseur van het College voor de Rechten van de Mens, Gerard van der Veer, moderator namens Amnesty Leiden, en Esther van den Berg, onderzoeker van het Sociaal Cultureel Planbureau
Wendy van der Tol, senior beleidsadviseur van het College voor de Rechten van de Mens, legde de toegevoegde waarde van het zogenaamde BAAT-kader in het sociale domein uit - uiterst relevant met de nu plaatsvindende decentraliseringsoperatie. Ze gaf een aantal voorbeelden uit Nederlandse gemeenten en putte daarnaast uit haar eigen ervaring als vrijwilliger op lokaal niveau. Ook zij verwees naar een nuttige projectsite. Een eerdere versie van haar presentatie is overigens hier te downloaden.
Anthonie van den Buuse, beleidsmedewerker van de gemeente Middelburg en daarnaast filosoof, had het meest direct met het onderwerp te maken. Bevlogen én nuchter legde hij uit hoe de gemeenteraad van Middelburg vier jaar terug begon met mensenrechten tot maatstaf van het beleid te maken. Aanvankelijk was 'inclusie' (volwaardig kunnen meedoen) van mensen met een beperking het trefwoord, maar daarna waaierde de gemeentelijke discussie allerlei kanten op (in een positieve zin). Na een korte pauze vroegen de deelnemers vervolgens alles wat ze wilden weten.
De presentaties van de workshophouders zijn hier te lezen/downloaden. Hieronder het verslag in het Leids Nieuwsblad een week later.