Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

 

Maandagmiddag en -avond 10 december 2012, Internationale Dag van de Mensenrechten, heeft Amnesty Leiden voor en achter Leiden Centraal actie gevoerd voor de onmiddellijke vrijlating van Ales Bialiatski en Nasrin Sotoudeh. Maar liefst 662 Leidenaars/forenzen zetten hun handtekening onder de petities.

 

 

Nasrin Sotoudeh is een Iraanse advocate die tegenstanders van de regering verdedigde, evenals minderjarige terdoodveroordeelden. Ze werd beschuldigd van 'samenzwering tegen de nationale veiligheid' en kreeg zes jaar gevangenisstraf. Ales Bialiatski is een mensenrechtenactivist uit Wit-Rusland, die eveneens via een nepbeschuldiging en na een oneerlijk proces werd veroordeeld, in zijn geval tot vierenhalf jaar celstraf..

 

 

Daarna heeft een (landelijk) team van 10 vrijwilligers vanaf 14 januari 2013 vier weken full time actie gevoerd voor Ales en Nasrin. Een van hen is Leidenaar Yoram Pieters. Hieronder de voorlopige resultaten. Update september 2013: Nasrin is vrijgelaten! Update december: Nasrin Sotoudeh bedankt degenen die zich voor haar hebben ingezet.