Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

50_jaar 

 

Amnesty Leiden-Leiderdorp viert het 50-jarig bestaan!

 Na de oprichting van Amnesty International in 1961 werd in Leiden in 1971 de Leidse werkgroep opgericht. Dit vierden we op 7 november 2021 in de Leidse Lente. Via een leuke presentatie van onze acties door de jaren heen werd er teruggekeken en er was een gesprek met vijf oud-voorzitters, die refereerden aan de goede acties maar tegelijk benadrukten dat aandacht voor mensenrechten van belang blijft, zeker gezien de ontwikkelingen in Europa.

Cor Smit, stadhistoricus, nam ons mee naar verleden en heden van mensenrechten in onze stad, die door de tijd heen (en ook nu weer) onder druk staan.

Er werd ook vooruit gekeken, door burgemeester Lenferink die in zijn toespraak signaleerde “ik voel dat de samenleving minder veilig is geworden voor iedereen”. Met andere worden, we moeten alert blijven omdat het behoud van mensenrechten nooit zeker is.

De burgemeester nam samen met Frank Heemskerk, voorzitter van Amnesty International Nederland, het wandelgidsje “Van Stadsrechten naar Mensenrechten” in ontvangst. Deze wandeling gaat langs 20 historische plaatsen in Leiden, die ieder een aspect van mensenrechten illustreren, zoals bijvoorbeeld het Leids Volkhuis op de Apothekersdijk, dat staat voor het recht op kunst en cultuur, terwijl het woonhuis van Thorbecke op de Garenmarkt refereert aan de basis voor onze Grondwet.

 

Het wandelgidsje is verkrijgbaar bij het secretariaat van de werkgroep, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Stuur een mailtje en de secretaris neemt contact op. Dan komen de kosten van het boekje, € 5,- geheel ten goede aan Amnesty.

Daarnaast is het wandelgidsje ook verkrijgbaar bij de Leidse boekwinkels en de VVV, ook voor € 5,-.

 Foto's Ine Wiersma

Ontvangst boekje Boekje geel


 

 Burgemeester van Leiden Henri Lenferink en voorzitter Amnesty Nederland Frank Heemskerk nemen het boekje in ontvangst.