Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

 

Zondag 10 juli 2011 voerde Amnesty Leiden actie tegen gedwongen huisuitzetting van Roma in Servië. De actie maakte onderdeel uit van de Amnesty-campagne ‘Menswaardig wonen’, gebaseerd op het recht op huisvesting dat is opgenomen in verschillende VN-verdragen. Amnesty International voert daarnaast actie tegen discriminatie van Roma.

 

 niet-fotobord-foto's: Gerard van der Veer

 

Het publiek op Werfpop kon op de foto in traditionele Roma-klederdracht of een brief ondertekenen waarin de president van Servië wordt opgeroepen zijn invloed aan te wenden om de huidige ontruiming van Roma-nederzettingen in Belgrado te beëindigen en de Roma te behandelen overeenkomstig internationaalrechtelijke standaarden op dit gebied. In een nagebootste provisorische woongelegenheid was op een tv op een gammel salontafeltje permanent een clip te zien over de erbarmelijke leefomstandigheden van Roma in Servië. Als lokkertje konden bezoekers een tangram-puzzel oplossen, uit groot formaat puzzelstukken. De puzzel verwees indirect naar '(niet) een vast huis hebben'.

 

 

de clip

 

Het resultaat - 60 foto’s en 446 ondertekende brieven – wordt samengevoegd met alle andere internationaal gemaakte foto’s, ondertekende brieven, petities en actiekaarten gericht aan de president van Servië of de burgemeester van Belgrado. Het geheel wordt op 3 oktober aanstaande, op de Wereld Habitat Dag, in Servië aan de Servische autoriteiten aangeboden.

 

De foto’s zijn hier te bekijken.