Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

 Foto's: Gerard van der Veer

 

Zondag 20 juli 2014 heeft Amnesty Leiden op Werfpop op drie manieren aandacht gevraagd voor actuele mensenrechtenschendingen. Op zijn meest algemeen werd festivalbezoekers gevraagd lid te worden van Amnesty's Urgent Action Network. Na het uploaden van een app ontvang je per sms bericht over nieuwe bliksemacties voor een gewetensgevangene of mensenrechtenactivist in acuut gevaar. Je kunt dan digitaal je handtekening zetten onder een noodoproep. Hier meer info. We verspreidden behoorlijk wat flyers.

 

  

 

Daarnaast vroegen we festivalbezoekers hun handtekening te zetten onder een petitie die de Mexicaanse Claudia Medina ondersteunt in haar pogingen de mariniers die haar martelden voor het gerecht te dagen - en zo een bres te slaan in de muur van straffeloosheid van dit type overheidsdienaar in Mexico. Haar relaas doet Claudia zelf in onderstaande clip. Maar liefst 457 bezoekers zetten hun handtekening!


 

Als laatste konden festivalbezoekers via een foto hun steun betuigen aan de pogingen de Saudische mensenrechtenactivist Raif Badawi vrij te krijgen. Badawi (1982), mede-oprichter van een van de grootste online fora van Saudi-Arabië, Saudi Arabian Liberals, is mei dit jaar in hoger beroep tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. 71 Werfpopbezoekers schaarden zich achter de oproep hem vrij te laten en gingen op de foto. De foto's worden doorgestuurd naar Sarif Haidar, die vanuit Canada de actie coördineert om haar echtgenoot vrij te krijgen.

 

 

Na Werfpop is Amnesty International een bliksemactie voor Raif Badawi begonnen (inmiddels afgerond).

 

Badawi's veroordeling maakt deel uit van een campagne van de Saudische autoriteiten om vreedzame activisten de mond te snoeren. Zware gevangenisstraffen en lijfstraffen worden hierbij niet geschuwd. Badawi werd in 2012 opgesloten voor het overtreden van een Saudische internetwet en voor het beledigen van religieuze autoriteiten. Dit zou hij hebben gedaan in zijn op internet gepubliceerde teksten.

 

In eerste instantie werd Badawi veroordeeld tot zeven jaar cel. Maar na zijn beroep viel het vonnis nog zwaarder uit, waarbij we de zweepslagen nog niet genoemd hebben: in het eerste vonnis 600, nu 1000. Amnesty is fel gekant tegen het gebruik van lijfstraffen die door het internationaal recht, naast marteling en andere wrede, inhumane en vernederende straffen, ook verboden worden.

 

Alle Leidenaars die op de foto gingen of hun handtekening zetten: bedankt - net zoals alle vrijwilligers die deze dag actief geweest zijn! Bekijk ook ons fotoalbum op Facebook.

 

  

 Stoere afbeelding bij campagne voor digitaal activisme