Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

 

Zondag 13 juli 2008 heeft Amnesty International Leiden, ondersteund door flexwerkers en Amnesty Oegstgeest, op Werfpop actie gevoerd voor betere eerbiediging van mensenrechten in China. 319 festivalbezoekers zetten hun handtekening onder de petitie voor Hu Jia, 75 gingen met een steunbetuiging voor hem op de foto.

 

 Foto's: Bart Maat

 

Hu Jia, een mensenrechtenactivist, werd april 2008 tot 3½ jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij zou hebben aangezet tot staatsondermijnende activiteiten. Kort voor zijn arrestatie ontving Hu Jia een belangrijke internationale onderscheiding als journalist. Velen denken dat de Chinese overheid met de arrestatie van Hu Jia een signaal wil afgeven aan andere kritische Chinezen: dit gebeurt er met je als je in het openbaar kritiek uit. 75 festivalgangers gingen op de foto op een Olympisch erepodium met een voorbedrukte steunbetuiging voor Hu Jia. De foto’s zullen worden aangeboden aan de familie van Hu Jia.

 

Vergelijkbare steun was er voor de gevangen restauranthouder Ye Guozhu. 39 bezoekers vulden een ansichtkaart voor hem in. Ye Guozhu vroeg een vergunning aan om te demonstreren tegen gedwongen huisuitzetting. Reden voor de Chinese politie om hem te teren. Hij zit nu een gevangenisstraf van vier jaar uit. Naar verluidt is zijn gezondheidstoestand slecht, mede vanwege martelingen.

 

Tot slot schreef het festivalpubliek drie banieren vol met zaken die voort zouden moeten komen uit de Olympische Spelen. De opgetekende wensen betroffen vrijheid van pers en internet, afschaffing van de doodstraf en de omgang met mensenrechtenactivisten. De beschreven banieren – die in China vaak bij protesten gebruikt worden – werden gebruikt bij volgende acties in het kader van de campagne.

 

werfpop2 

 

Tot slot …

  • beantwoordden vele festivalbezoekers vier quizvragen over de mensenrechtensituatie in China en schrokken van de correcte antwoorden...
  • werden vele kinderhanden gevuld met sleutelhangers, fluitjes, ballonnen, zweetbandjes en plaktattoos...
  • werden de nodige folders over de China-campagne van Amnesty International en over Amnesty International zelf verspreid...

Amnesty Leiden dankt alle festivalbezoekers die hun handtekening hebben gezet of op de foto zijn gegaan. Ook een pluim voor de medewerkers van de Werfpoporganisatie, vanwege hun vlekkeloze dienstverlening en opgewekt humeur!