Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

Mensenrechten wandelroute

Zondag 27 november 2022 | 14:00

 alt=

Op zondag 27 november om 14 uur kan men meewandelen door Leiden, langs historische plaatsen die iets te maken hebben met mensenrechten.

Een ervaren gids voert u vanaf de Koornbrug kriskras door de stad en zorgt voor nuttige uitleg. De tocht duurt maximaal twee uur, maar kan eventueel na overleg of vanwege het weer verkort worden.

Deelname kost € 5,- per persoon en aanmelden kan t/m de 25e via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kom alvast in de stemming en lees wat Andreas schrijft!

Als kersverse stadsgids leid ik mensen rond langs plaatsen in Leiden die verband houden met mensenrechten. Een goed verhaal brengt de geschiedenis tot leven en spreekt tot de verbeelding.

Dit keer: het Gravensteen bij Het Gerecht.

Het oudste torentje van het Gravensteen dateert uit de 13e eeuw en is oorspronkelijk gebouwd als bunker, later de kerker, van de graaf van Holland, die in die tijd een hof had in Leiden.

Toen de graaf zich in de 14e eeuw definitief in Den Haag vestigde werd het hof geschonken aan de stad Leiden. Het Gravensteen is daarna eeuwenlang het centrum voor stedelijke rechtspraak geweest en telkens uitgebreid.

De kerker zit helemaal onderin de toren en had oorspronkelijk alleen een opening aan de bovenkant, waar de misdadiger zonder pardon ingegooid werd. Voor zover dit letsel tot gevolg had kreeg hij een voorproefje van wat hem te wachten stond. Gevangenissen waren geen straf maar slechts een plek om iemand te bewaren, in afwachting van de voltrekking van zijn vonnis: lijf- en doodstraf.

De laatste executie in Leiden vond plaats in 1856. Een inbreker was tijdens zijn misdrijf gestuit op de dochter des huizes en had haar vermoord om zijn sporen uit te wissen, maar is daar niet mee weggekomen.

In 1870 werd de doodstraf in Nederland afgeschaft. Dit paste in een bredere ontwikkeling om het strafrecht te humaniseren en te ontdoen van willekeur en machtsmisbruik, die eind 18e eeuw werd ingezet. Artikel 11 van Universele Verklaring van de Rechten van de Mens gaat over het strafrecht en stelt onder andere dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Niemand hoeft zijn eigen onschuld te bewijzen."