Wereldbeschouwers
De Groep Wereldbeschouwers is opgericht in het voorjaar van 2022.
De bedoeling is dat de leden elkaar informeren en van gedachten wisselen; dat laatste zou tot onverwachte inzichten kunnen leiden. Per zitting wordt een onderwerp gekozen waarover (bij voorkeur) door Amnesty International is gepubliceerd. Een of meer dan een bewering over het onderwerp zal op deze site geplaatst worden en zal vervolgens bij de gedachtenwisseling worden betrokken.
De bijeenkomsten worden ongeveer eens per twee maanden bij iemand van de groep (bij toerbeurt) thuis gehouden van 20:00 tot 22:30 uur.
Mocht de groep te groot worden, dan zal worden uitgeweken naar De Bakkerij (Oude Rijn 44 te Leiden).
Aan deelname aan de groep zijn geen kosten verbonden. Van deelnemers wordt verondersteld dat men lid is van de vereniging Amnesty International.
De voertaal is Nederlands.
U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen; geef u op via
Op de eerstvolgende bijeenkomst, op 21 september 2023, zal het onderwerp migratie het gesprek bepalen.
Daarbij zullen o.a. onderstaande stellingen — een stelling kan geponeerd worden met de bedoeling die te bestrijden — in het gesprek betrokken worden.
STELLING 1: Het probleem van een (te) grote stroom economische vluchtelingen (migranten) is alleen op te lossen door de welvaart wereldwijd beter te verdelen.
Een politieke vluchteling is iemand die direct betrokken is bij politieke activiteiten als lid van een politieke organisatie .
STELLING 2: Alleen politieke vluchtelingen dienen in aanmerking te komen voor bescherming.
Migranten kunnen onderscheiden worden in categorieën. Twee categorieën zijn ontheemden (gevlucht binnen landsgrenzen, displaced persons, Heimatvertriebenen van Volksduitsers) en migranten die landsgrenzen overschrijden.
In die laatste categorie zijn drie subcategorieën te onderscheiden: migranten zonder documenten, vanuit een EU-lidstaat, en vanuit een niet-EU-lidstaat. Gemakshalve worden alle EU-lidstaten hier beschouwd als Schengen-staat (VK uitgezonderd).
Daarnaast zijn nog de categorieën kennismigranten en arbeidsmigranten te onderscheiden, al dan niet afkomstig uit een EU-lidstaat. Ontheemden kennen wij niet in Nederland.
De reden waarom verzocht wordt om bescherming door de Nederlandse overheid is bepalend voor die toelating.
STELLING 3: De asielverlening wordt in hoge mate bemoeilijkt door de hantering van onjuiste terminologie in publieke uitingen en door de (veronderstelde) communis opinio. Die communis opinio wordt gevoed door een deel van degenen die volstrekt kansloos zijn, die op hun beurt een klein deel vormen van degenen die om bescherming verzoeken en die vormen ongeveer 10% van de immigranten.
Terzake van het verzoek tot bescherming zijn internationale verdragen afgesloten (Vluchtelingenverdrag 1951, Protocol van New York, Tampere) die begrippen definiëren.
STELLING 4: Europese overheden zouden maatregelen moeten nemen om meer bekendheid te geven aan hun wensen die tot uitdrukking zijn gekomen in de internationale verplichtingen die aangegaan zijn.
De VVD trommelt verder op het thema van Bolkestein, Fortuyn enz. over de ‘vloedgolf' aan migranten, waardoor overeenstemming tussen politieke partijen steeds moeilijker wordt: het kabinet is er over gevallen.
STELLING 5: De toevloed van migranten wordt opgeblazen.
Een groot deel van de migranten (uitgezonderd de vluchtelingen) wordt aangetrokken door de welvaart. Een goede manier om die toestroom te stoppen is daarom het verhogen van de levensstandaard in de landen van herkomst.
STELLING 6: Het opnemen van (grote) delen van Afrika en het Midden-Oosten in de Europese Unie (te beginnen met Turkije en Tunesië) brengt een oplossing dichterbij vanwege de daardoor ontstane economische samenwerking.