Studentengroep Amnesty Leiden organiseert lezing en schrijfactie voor bedreigde Colombiaanse vredesgemeenschap

 

Maandag 13 mei 2013 organiseerde de studentengroep van Amnesty Leiden in de Oude Sterrewacht in de Kaiserstraat een gecombineerde lezing en schrijfactie voor en over de Colombiaanse San José de Apartadó vredesgemeenschap.

 

 

 

Colombia wordt al meer dan 50 jaar geplaagd door aanhoudende gewapende strijd tussen verscheidene partijen, die elk voor zich mensenrechtenschendingen begaan: extreemlinkse guerillastrijders, extreemrechtse milities, het leger, drughandelaars.

 

De San José de Apartadó vredesgemeenschap bestaat uit mensen die zich niet met de strijd willen bemoeien. Wat niet betekent dat ze zelf geen gevaar lopen. Integendeel, dat is constant het geval. Sinds de oprichting zijn tientallen leden vermoord, 'verdwenen', mishandeld of slachtoffer geworden van seksueel geweld.

 

 

In 1997 gaf het Inter-Amerikaanse Hof van de Mensenrechten opdracht aan de autoriteiten in Colombia om de bevolking in de vredesgemeenschap te beschermen. Maar ondanks de herhaalde bevelen van dit Hof doet de regering niets. 

De lezing over de vredesgemeenschap werd verzorgd door de heer de Jong, landenspecialist Colombia van Amnesty International. Daarna schreven de bezoekers een brief waarin de Colombiaanse regering werd gevraagd de vredesgemeenschap de vereiste bescherming te bieden.

 

De studentengroep is te volgen op Facebook.