Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

 

Foto's: Philip Unger (behalve de eerste en laatste)

 

Woensdag 9 oktober 2013 hield de jonge Keniaanse fotograaf en kunstactivist Boniface Mwangi de derde Vrijheidslezing in De Balie in Amsterdam. En donderdag 10 oktober was hij in Leiden! Mwangi kwam om bij het Waterland College de resultaten in ontvangst te nemen van een handtekeningenactie die de afgelopen maanden onder en door scholieren van vooral basisscholen door heel Nederland is gevoerd en tijdens diverse andere gelegenheden. Bijna 25.000 (om precies te zijn 24.750) handtekeningen werden verzameld.

 

 

Voor meer info over Amnesty International's campagne tegen gedwongen huisuitzettingen in Kenia, zie hier

 

Ook Leidse scholieren deden mee. De handtekeningenactie paste in de lessen over kinderrechten van het mensenrechteneducatieteam van Amnesty Leiden. Centraal daarin stond dit voorjaar de Keniaanse familie Muthuku, die woont en leeft in een sloppenwijk. De handtekeningenactie richtte zich op het respecteren van kinderrechten, zoals het recht op onderwijs en huisvesting.

 

 

Het Waterland College werd waarschijnlijk uitgekozen als dank voor de actiemarkt die de school in maart organiseerde - hoewel, dan zou VMBO Visser 't Hooft ook in aanmerking komen. De actiemarkt bracht 700 euro op. Ook hadden alle klassen die maand de les van het mensenrechteneducatieteam van Amnesty Leiden over kinderrechten / de familie Muthuku gevolgd.

 

Alle veertien klassen uitnodigen ging wat ver, het werden er twee. Boniface vertelde hen over zijn werk, het leven in Kenia en liet een korte film zien over zijn acties. Een aantal scholieren was erg enthousiast over of getroffen door zijn levensverhaal en werk.

 

Daarna bouwden de leerlingen van karton een kleine sloppenwijk - Boniface deed mee - knipten hun handen uit op papier, plakten ze op grote vellen...ach, zie de foto's!