Vrouw in publiek stelt vraag Foto's: Gerard van der Veer

 

Maandag 8 mei 2017 vertoonde Movies That Matter on Tour Raving Iran, de laatste film voor de zomervakantie. De documentaire volgt de lotgevallen van twee Iraanse dj's, Anoosh en Arash (artiestennaam Blade & Beard).

 

Anoosh en Arash organiseren illegale parties, waarin ze hun variant van deep house draaien, de op dat moment (2013-2014) ook in het Westen populaire dansmuziek. Ook weten ze een cd te laten maken, een hoes te laten drukken, en hun cd onder de toonbank voor verkoop aan te laten bieden.

 

Voor dance geldt wat voor zoveel dingen in Iran opgaat: officieel is het verboden, maar in het verborgene is veel mogelijk.* Dat neemt niet weg dat de politie actief de parties bestrijdt en Anoosh en Arash gevangenisstraf riskeren.

 

*: Addendum: de omgekeerde variant zorgde eind juli 2017 in Iran voor publieke ophef. Een bekende conservatieve tv-persoonlijkheid werd op vakantie in Zwitserland bierdrinkend en onjuist gekleed gefotografeerd. Iemand die publiekelijk alcohol consumeert kan in Iran tot 72 zweepslagen veroordeeld worden. De conservatieve tv-persoonlijkheid werd hypocrisie verweten.

 

 

Anoosh overkomt dat laatste daadwerkelijk tijdens de draaiperiode van de documentaire. Bij zijn ontslag uit de gevangenis vertelt hij zijn bezorgde ouders, die hem afhalen, over de koude cel met 70 mensen, onder wie veel harddrugsverslaafden, en de voortdurende gevechten. Zijn voorhoofd vertoont een litteken, herinnering aan de mishandeling door een politieagent bij een eerdere arrestatie.

 

Overzichtsbeeld van de goed gevulde zaal, 102 bezoekers)

 

Gedurende de documentaire ziet de kijker Arash en Anoosh moraal verliezen. De permanente illegaliteit waarin ze moeten opereren breekt hun op. Dit kan niet zo blijven doorgaan. Ze onderzoeken hoe ze het land kunnen verlaten, legaal of illegaal. Maar tegelijk bindt ook veel hun aan Iran. Zo heeft Anoosh een vriendin die niet weg wil.

 

Stefan KokEen onverwachte kans biedt de uitnodiging op te treden op een openluchtfestival in Zürich, het grootste in zijn soort in Europa (het is niet geheel toeval, ze hebben hun cd opgestuurd). Het lukt ze Schengenvisa te bemachtigen, voor een verblijf van 5 dagen.

 

Als ze vertrekken, hebben ze geen plannen om asiel aan te vragen. Maar gedurende hun verblijf - hun eerste in Europa - dringt de vraag zich met grote kracht op. Arash heeft via zijn smartphone veel contact met Iran, maar schuift een besluit steeds door tot 'morgen'. Aan het einde van de documentaire is er geen morgen meer over en treffen we Arash en Anoosh in de taxi die hun terugbrengt naar het vliegveld.

 

Na afloop van de documentaire ging Stefan Kok, onderzoeker en docent migratierecht aan de Universiteit Leiden, in gesprek met het publiek over de zaak van Anoosh en Arash en legitieme gronden voor asiel. Spoiler alert: Anoosh en Arash laten de taxi rechtsomkeert maken en vragen asiel in Zwitserland aan. Daar stopt de documentaire, hier kunt u lezen hoe het ze in de jaren daarna is vergaan.

 

Kok gaf aan dat Anoosh en Arash asiel is verleend op grond van religieuze vervolging, een van de vijf criteria in het VN-Vluchtelingenverdrag. Niet dat 'deep house' een religie is, maar wel de vervolging door het bewind in de islamitische republiek Iran, na de herdoping van de muziek tot 'satanische muziek'.

 

Het publiek beoordeelde de documentaire met een 8,4 en het nagesprek met een 7,3.

 

Movies That Matter on Tour Leiden vervolgt het nieuwe seizoen in oktober. Wilt u tijdig worden geïnformeerd over iedere komende film, inclusief de spreker(s) na afloop? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van "Info MtM-maandfilm". Of volg ons op Facebook.

 

Vragensteller in publiek Vragensteller in publiek Vragensteller in publiek