amnestyleiden@gmail.com

'Nice People': liefde, eergevoel en sportiviteit in hard times

 Foto's: Miguel Chambel

 

Maandag 14 maart 2016 vertoonde Movies That Matter on Tour in het Kijkhuis de documentaire Nice People. Patrik Andersson, idealistische, stressgevoelige zakenman met paradijsvogeltrekjes in het kleine Zweedse plaatsje Börlange, bedenkt een project om zijn licht xenofobe medeburgers op een leuke manier kennis te laten maken met de vele Somalische vluchtelingen in Börlange en ook omgekeerd de integratie te bevorderen: de nieuwe stadsbewoners bandy bijbrengen, een in Noord-Europa populaire variant van ijshockey.

 

Een oude nationale bandy-ster met een ruige reputatie, tevens plaatsgenoot, biedt zich aan als coach. Geen geringe klus, daar alle Somaliërs nog nooit op ijs hebben gestaan. Streefdoel daarbij is ook deelname aan de eerstvolgende wereldkampioenschappen bandy in Siberië, over acht maanden, als het eerste nationale bandy-team van Somalië ooit. Het levert droogkomische en hartverwarmende beelden op van stuntelende Somaliërs, bevooroordeelde locals, lastige sponsoren, enthousiaste supporters uit onverwachte hoek en een onverwachte apotheose. Tegelijk slagen de makers er goed in tot de jongemannen en anderen door te dringen, waardoor de kijker op fraaie inkijkjes wordt getrakteerd.

 

 

 

Na afloop interviewde journaliste Caterine Baeten Hans Willemse, manager voor Vluchtelingenwerk in Zuid-Holland en Zeeland van projecten die de arbeidsparticipatie en integratie van vluchtelingen tot doel hebben. Van de vele dingen die Willemse zei memoreren wij hier enerzijds zijn behoorlijk grote tevredenheid over het Leids beleid. Tegelijk beoordeelde hij Rotterdam nog iets hoger. Mag het politiek draagvlak daar minder zijn, een partij als Leefbaar Rotterdam doet tegelijkertijd erg veel, en origineels, voor vluchtelingen en de buurten waarin ze wonen. Het publiek beoordeelde de documentaire met een 8,3 en de Q&A met een 7,2.