amnestyleiden@gmail.com

Pakkende films/documentaires [foto van volle zaal] en boeiende gastsprekers: hoogleraar Koreastudies Remco Breuker, respectievelijk arabiste Laila Al-Zwaini

 

Stichting Movies that Matter is een initiatief van Amnesty International. Movies that Matter (MTM) gebruikt speelfilms en documentaires:

  • om de ogen te openen voor mensenrechten en situaties waarin deze in het geding zijn
  • om het gesprek over (het belang van) mensenrechten te stimuleren, mensen zich (opnieuw) te doen committeren aan mensenrechten, en zo de publieke opinie te beïnvloeden.

Naast het jaarlijkse Movies that Matter Festival in maart in en rond Filmhuis Den Haag, organiseert de stichting in samenwerking met filmtheaters en lokale partners in een ruim tiental Nederlandse steden maandelijkse filmvertoningen, met aansluitend een interview of debat met uiteenlopende gasten en de gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen en mee te discussiëren: Movies That Matter on Tour.

 

In Leiden zijn vrijwilligers van Amnesty Leiden in 2010 begonnen het randprogramma bij de Leidse vertoningen van MTM on Tour-films te organiseren. Inmiddels bestaat het team grotendeels uit mensen 'van buiten'. Maar natuurlijk is het ook nog steeds mogelijk om je via Amnesty Leiden aan te melden.

 

Op dit moment kunnen we uitbreiding gebruiken met een of meer personen: 

  • met voldoende algemene ontwikkeling of mensenrechten-/politieke interesse om bij de diverse films/documentaires passende sprekers/gasten te kunnen vinden (bijvoorbeeld na speurwerk op internet). Movies That Matter ondersteunt met Fact Sheets, waarin ook suggesties voor sprekers worden gedaan. Maar soms benaderen we gasten al in een eerder stadium.
  • met de durf om gasten/sprekers telefonisch te benaderen.
  • met de mogelijkheid overdag - tussendoor - kandidaatgasten te bellen of mailen.
  • met de bereidheid je ook in te zetten voor de PR rond de films (via social media, mail, poster)
  • en (doorgaans) beschikbaar op de vertoningsavond (tweede maandag van de maand om 19 uur), om aan het publiek evaluatiekaartjes uit te delen of foto's te maken van de Q&A voor het Facebook-account/webverslag.

We werken als volgt: we bekijken de film vooraf thuis en bespreken per mail of in een overleg in een Leids café of bij iemand thuis welke insteek we het meest geschikt vinden voor het nagesprek. Gezien de korte duur van het nagesprek (ongeveer 30 minuten) zijn 1 of 2 gasten het maximum. Soms vragen we een gast een korte inleiding vooraf te verzorgen. Na keuze van de insteek verdelen we taken.

 

Je hoeft niet elke maand bij elke film intensief betrokken te zijn. Gevraagde gemiddelde tijdsinvestering als je betrokken bent bij de voorbereiding gedurende een maand: 3 uur. Verzorg je zelf het interview na afloop, dan komen daar behoorlijk wat uren bij, afhankelijk van de degelijkheid waarmee je dat doet. We maken ook gebruik van ingehuurde moderatoren.

 

NB: het gemiddelde van 3 uur is dus afgezien van het vooraf bekijken van de film en een insteek bedenken (2 à 3 uur) en de (eventuele) aanwezigheid op de vertoningsavond zelf.

 

Verder is de tijdsbesteding in het begin van de twee seizoenshelften (september/oktober, januari/februari) groter dan in de tweede helft. In de eerste helft worden immers sprekers geregeld en films vooraf bekeken. Dan is er een regelmaat van tweewekelijkse bijeenkomsten: - vooraf bekijken 1e film - vooraf bekijken 2e film - filmvertoning 1 - vooraf bekijken 3e film - filmvertoning 2 - vooraf bekijken 4e film - filmvertoning 3 - filmvertoning 4.

 

Interesse? Stuur een mail met je motivatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..