amnestyleiden@gmail.com

Info

Logo On Tour, 2017 - 2018

 

 

Stichting Movies that Matter is een initiatief van Amnesty International. Movies that Matter (MTM) gebruikt speelfilms en documentaires:

  • om de ogen te openen voor mensenrechten en situaties waarin deze in het geding zijn
  • om het gesprek over (het belang van) mensenrechten te stimuleren, mensen zich (opnieuw) te doen committeren aan mensenrechten, en zo de publieke opinie te beïnvloeden.

Naast het jaarlijkse Movies that Matter Festival in maart in en rond Filmhuis Den Haag, organiseert de stichting in samenwerking met filmtheaters en lokale partners in negentien Nederlandse steden maandelijkse filmvertoningen, met aansluitend een interview of debat met uiteenlopende gasten en de gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen en mee te discussiëren: Movies That Matter on Tour.

 

Wilt u maandelijks per email worden geïnformeerd over de komende film, inclusief de spreker(s) na afloop? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van "Info MtM-maandfilm". Of like ons op Facebook en ontvang zo tijdig actuele informatie over de nieuwe film in je/uw tijdlijn.

 


Filmprogramma Leiden, oktober 2017 - januari 2018

 

Onderstaande films worden vertoond in het Kijkhuis (Vrouwenkerksteeg 10), in beginsel op de tweede maandag van de maand.

 

Ondertiteling van de films en voertaal van het nagesprek is Engels, tenzij anders wordt vermeld. Wordt in de film Engels gesproken, dan is de ondertiteling in het Nederlands. Precieze info staat bij de afzonderlijke films.

 

Entree: 9 euro, studenten met collegekaart 7 euro. Met Cinevillepas gratis entree. Mensen met een minimuminkomen kunnen hun entreekosten vergoed krijgen via het gemeentelijk minimabeleid.

 

 

Maandag 9 oktober 2018, 19.00 uur

 

No Place for a Rebel

Regisseurs: Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos

Nederland, 2017, première

Documentaire, 76 min

Talen: Engels, Acholi, Engels ondertiteld

 

Zestien jaar nadat Opono Opondo als kind werd ontvoerd door de LRA, het rebellenleger van Joseph Kony, keert hij als volwassen oorlogscommandant terug naar huis. De overheid bood amnestie en hij wist te ontsnappen. Nu moet hij zijn plek in de burgermaatschappij zien te vinden.

 

“Dit is pas het echte leven. Kom ook naar huis”, verkondigt Opono over de radio aan zijn kameraden in de jungle. Maar zonder zijn vertrouwde geweer worstelt Opono met de regels van het burgerleven. Hij leert rijden op een brommer, volgt een business course en laat visitekaartjes drukken, maar zijn draai vindt hij niet echt. Zijn naaste familie verwelkomt hem niet onverdeeld. Op kindsoldaten rust een vloek, dus buiten zwijgt Opono over zijn vorig leven.

 

Alleen bij zijn beste vriend Tabuleh, ook een ex-rebel, die nu sateetjes verkoopt, kan Opono ontspannen. Maar de extraverte Tabuleh, die het wél voor elkaar heeft, confronteert Opono tegelijkertijd met alles wat hij mist.

 

Dan ziet Opono hoe zijn voormalig kameraad, LRA-topcommandant Dominic Ongwen, ook deserteert en wordt opgepakt. Ook Ongwen werd als kind ontvoerd door het LRA maar anders dan Opono wordt Ongwen berecht door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor misdaden tegen de menselijkheid.

 

No Place for a Rebel vermijdt de cliché's bij kindsoldaten ('onschuldig', 'onherstelbaar beschadigd', 'demonische, gedrogeerde moordmachine') en maakt het de kijker juist daarom erg lastig. Is Opono slachtoffer, dader, of beide?

 

Na afloop geeft Alette Smeulers, hoogleraar strafrecht en criminologie van internationale misdrijven, commentaar en betrekt het publiek bij de vragen die de documentaire oproept. Smeulers is internationaal expert op het gebied van oorlogsmisdrijven. Haar onderzoek richt zich op de oorzaken van deze vormen van geweld, op de daders, en op de (internationaal) strafrechtelijke berechting. Smeulers onderscheidt zich door haar inter- en multidisciplinaire aanpak.

 

Meer informatie en tickets: klik hier.

 

 

 

Maandag 13 november 2017, 19.00 uur

 

InSyriated

Regisseur: Philippe van Leeuw

België, Frankrijk, Libanon, 2017, première

Speelfilm, 85 min

Talen: Arabisch, Engels ondertiteld

Prijzen: Panorama Audience Award op Berlinale 2017

 

In een appartement in hedendaags Syrië probeert de energieke Oum Yazan wanhopig om haar familie bijeen te houden. Er is gebrek aan levensmiddelen en water, maar buiten loopt je leven gevaar, overal loeren scherpschutters. En ook in huis is het leven riskant: overal vallen bommen en ook de medemens is een risico.
 
Terwijl opa zich weemoedig met zijn kleinkind vermaakt maar ook af en toe als vervangend basisschoolleerkracht dienst doet, flirt dochterlief met haar vriendje. De bovenburen, een jong stel met een baby, plannen intussen een vlucht naar Europa.
 
Claustrofobische, dwingende film over vierentwintig uur uit het leven van mensen in een oorlogsgebied. Arabist Maarten Zeegers geeft na afloop commentaar op de actuele politieke en militaire situatie in Syrië.
 

 

Maandag 11 december 2017, 19.00 uur

 

A River Below

Regisseur: Mark Grieco

VS, Colombia, 2017

Documentaire, 85 min.

Taal: Engels, Spaans, Engels ondertiteld

Prijzen:

  • Environmental Award - Sheffield Doc/Fest

Diep in de amazonerivier leeft de zeldzame Orinocodolfijn. Voor lokale vissers is het een gemakkelijke prooi. Op vele plekken langs de Amazone illegaal geslacht en vervolgens als aas bij visvangst gebruikt, wordt de soort met uitsterven bedreigd.

 

De Braziliaanse televisiester Richard Rasmussen (een soort Freek Vonk) benut zijn programma op het Braziliaanse National Geographic-kanaal om verzet te organiseren tegen deze illegale slachting. Ook bioloog Fernando Trujillo strijdt op zijn manier voor het behoud van de Orinocodolfijn, al was het maar omdat de vis die wordt gevangen, met de Orinocodolfijn als aas, hoge concentraties kwik bevat en een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

 

Rasmussen en Trujillo volgen elk een andere strategie. Terwijl tijdens het verloop van de documentaire het gevecht om de Orinocodolfijn aan intensiteit toeneemt, dringt zich in toenemende mate de vraag op welke middelen wel en niet geoorloofd zijn om een probleem aan de kaak te stellen. Een schandaal zet de verhoudingen op scherp.

 

A River Below is een prachtige documentaire met een onverwachte wending, die ons - cynicus en idealist - een spiegel voorhoudt.

 

 

 

 

Maandag 8 januari 2018, 19.00 uur

 

Tamara

Regisseur: Elia Schneider

Venezuela, 2016

Speelfilm, 115 minuten

Taal: Spaans, Engels ondertiteld

  • Da Vinci Award voor beste film, ook prijzen voor beste regisseur, beste acteur en beste filmmuziek - Milan International Film Festival 2017
  • Nueva Vision Award - Santa Barbara International Film Festival 2017

Na zijn rechtenstudie in Parijs bezoekt Teo zijn ouders. Hij is van plan snel terug te keren naar zijn vrienden in de lichtstad, waar hij zich veel meer thuis voelt dan in zijn conservatieve Venezolaanse geboorteplaats. Maar wanneer zijn moeder ernstig ziek blijkt te zijn, besluit Teo te blijven en voor haar te zorgen.


Op hoge hakken en met lang haar vindt Teo niet snel een baan. Dus past hij zich aan en kiest voor een zakelijk pak. Het leidt tot een goede baan als advocaat en hoogleraar. Teo trouwt en krijgt drie kinderen. Van buiten is het plaatje perfect: een succesvolle carrière en een keurig gezin.

 

Maar vanbinnen knaagt het. Na een paar jaar houdt Teo het niet meer vol. Hij besluit alles op het spel te zetten en begint de lange, moeizame reis naar een nieuw leven als volwaardige vrouw.

 

Tamara is gebaseerd op het levensverhaal van Tamara Adrián, de eerste Venezolaanse transgender parlementariër.