Hits: 3266

 

Op 8 maart 2009, Internationale Vrouwendag, heeft Amnesty International de aftrap gegeven van de tweede campagne Stop geweld tegen vrouwen. Ook Amnesty Leiden was die dag actief. 

Op zondagmiddag 8 maart vroegen we het winkelend en flanerend publiek in de Leidse binnenstad enkele vrouwelijke mensenrechtenactivisten in Congo een hart onder de riem te steken door een bemoedigend woord op een ansichtkaart te schrijven.

 

Hetzelfde verzoek werd bezoeksters van de viering van Internationale Vrouwendag in het Leidse Volkshuis 's avonds gedaan, tijdens hun avondmaaltijd. In totaal zijn 160 kaarten ingevuld.


Maandagavond 9 maart hield juriste en onderzoeksjournalist Ruth Hopkins in Museum Volkenkunde een lezing over internationale vrouwenhandel en mensenrechten. De avond werd georganiseerd door de Vereniging van Vrienden van Museum Volkenkunde en Amnesty Leiden, naar aanleiding van Internationale Vrouwendag en de lopende foto-expositie ‘Focus op mensenrechten’ in Museum Volkenkunde. 

 

 Foto's Gerard van der Veer

Tijdens een stage in haar studie journalistiek stuitte Ruth Hopkins toevallig op het onderwerp vrouwenhandel. Allengs raakte zij door het onderwerp gegrepen. Hoe meer zij zich erin verdiepte, hoe minder de gangbare stereotypen bevielen. Politieke reacties van morele verontwaardiging en gebruikelijke sensationele berichtgeving in de media verbloemden te vaak een werkelijkheid van ineffectief (internationaal) beleid. Door geschiedenis, opvang en rehabilitatie van enkele vrouwen in detail uit te spitten, plaatst Hopkins in Ik laat je nooit meer gaan (uitgeverij De Geus, 2005) vrouwenhandel in een breder perspectief. 

Tijdens de goed bezochte lezing zette zij haar bevindingen uiteen en ontstond een geanimeerd debat met het publiek. In de pauze vulden bezoekers 15 extra ansichtkaarten voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten uit Congo in.