Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

 Foto's: Gerard van der Veer

 

Op 10 december 2010, de internationale Dag van de Rechten van de Mens, heeft Amnesty Leiden diverse acties gevoerd in Leiden. Ruim 400 voorbijgangers hebben in winkelcentrum Merenwijk hun handtekening gezet onder de petitie voor de gewetensgevangene Su Su Nway. Amnesty’s doel met de petitie was de Birmese overheid aan te zetten Su Su Nway vrij te laten. Dit is uiteindelijk in oktober 2011 gebeurd.

 

 

 

Op honderden restaurant- en cafétafeltjes hebben horecabezoekers het actiekaartje met de tekst ‘het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken’ kunnen lezen, neergezet door vrijwilligers van Amnesty Leiden. Dit kaartje bevatte ook informatie over Myanmar en de actie voor Su Su Nway.

 

 

 

Tot slot verliep ook de verkoop van actiekaarsen met het campagnemotto ‘Ergens is er iemand die aan me denkt’ in de Kopermolen prima. De opbrengst, ruim 120 euro, komt ten goede aan het werk van Amnesty.

 

Campagne Myanmar 
Op 7 november 2010 werden in Myanmar de eerste verkiezingen gehouden in twintig jaar. In de aanloop naar deze verkiezingen schond de regering van Myanmar het recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering. Daarom oordeelde Amnesty International de verkiezingen een schijnvertoning. Niet alleen rondom deze verkiezingen, maar al jarenlang voerde Amnesty actie tegen de mensenrechtenschendingen in Myanmar. Niettemin was het land om deze reden het themagebied van de 10 decemberactie. Amnesty International hoopte Nederlandse burgers stil te laten staan bij en aan te sporen om, binnen hun mogelijkheden, iets te ondernemen tegen de mensenrechtenschendingen in dit land. 

Inzet van de Amnesty campagne gericht op Myanmar was:

  • Vrijheid van meningsuiting, van vereniging en van vergadering voor alle inwoners van Myanmar.
  • Vrijlating van alle gewetensgevangenen in Myanmar.
  • Ondersteuning van Myanmarese mensenrechtenverdedigers en andere gewetensgevangenen.
  • Een kritische houding van de internationale gemeenschap op de naleving van de mensenrechten in Myanmar.

Sindsdien zijn de ontwikkelingen verder gegaan. Voor actuele informatie, zie hier.