Amnesty Leiden
amnestyleiden@gmail.com

Rabobank Foto: Gerard van der Veer

 

Dinsdag 15 februari 2011 heeft Amnesty Leiden het rapport Nederlandse banken en mensenrechten: de praktijk aangeboden aan de Leidse vestigingen van de Rabobank en ING. Later in de maand namen de Leidse filialen van SNS en ABN Amro het rapport in ontvangst. Van Lanschot Bankiers was niet beschikbaar om het rapport in ontvangst te nemen.

 

Het rapport is het vierde rapport van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief gericht op het bevorderen van maatschappelijk verantwoord ondernemen door banken. Amnesty International neemt hieraan deel.

 

De Eerlijke Bankwijzer vindt dat de Nederlandse banken die investeren in Shell, Vedanta en Barrick Gold te weinig druk uitoefenen op deze bedrijven om te voorkomen dat hun operaties leiden tot schendingen van mensenrechten. Sommige van de onderzochte banken spreken de bedrijven hier niet of nauwelijks op aan, andere banken gaan wel intensief met de bedrijven over mensenrechten in gesprek, maar doen dat volgens de Eerlijke Bankwijzer veel te vrijblijvend.

 

Het rapport vindt u in de bijlage.

 

Algemeen directeur De Jong van Rabobank Leiden, kantoormanager Biever van ING Leiden en de twee overige banken zegden binnen enkele weken een reactie toe op het rapport. Enkele weken later had alleen dhr. Biever een serieuze stap gezet. De actie van RABO-bank en SNS beperkte zicht tot het doorgeven van het rapport aan een hogere bestuurslaag.

 

Het resultaat van deze actie is onbekend. Voor updates over de Eerlijke Bankwijzer: zie hier.