Mensenrechten wandelroute
Zondag 30 april 2023 | 14:00
Op zondag 30 april om 14 uur kan men meewandelen door Leiden, langs historische plaatsen die iets te maken hebben met mensenrechten.
Een ervaren gids voert u vanaf de Koornbrug kriskras door de stad en zorgt voor nuttige uitleg. De tocht duurt maximaal twee uur, maar kan eventueel na overleg of vanwege het weer verkort worden.
Deelname kost € 5,- per persoon en aanmelden kan t/m de 28e via
Lees het nieuwste stukje van onze eigen stadsgids Andreas!
Als stadsgids leid ik mensen rond langs plaatsen in Leiden die verband houden met mensenrechten. Een goed verhaal brengt de geschiedenis tot leven en spreekt tot de verbeelding. Dit keer gaat het over een kunstwerk:
Het regenboogkunstwerk.
Op het kruispunt van de Haarlemmerstraat en de Lange Mare, naast de Hartebrugkerk, staat het regenboogkunstwerk. Dit kunstwerk is in maart 2022 onthuld en is in samenwerking tussen de gemeente Leiden en het COC tot stand gekomen. Het standbeeld voegt meerdere beelden samen.
Kunstenaar Koen Hauser verwerkte beelden uit onder andere de Lakenhal en het museum voor Volkenkunde in het beeld om het idee van inclusiviteit erin tot uitdrukking te brengen. Het standbeeld is geplaatst op een centrale plaats in de stad waar veel mensen samen komen en staat daarmee voor verbintenis in verscheidenheid.
Niet iedereen was gelijk blij met het kunstwerk; het is enkele keren beklad met roze verf. Een groepering uit de lhbtqi-hoek vond dat de gemeente goede sier maakte met het beeld maar in de praktijk weinig deed voor de groep, zogenaamde pinkwashing.
Gesprekken met de gemeente hebben de gemoederen inmiddels tot bedaren gebracht en het kunstwerk is sindsdien niet meer beklad.
Dat de inclusiviteitsgedachte nog niet in alle geledingen van de Nederlandse samenleving is neergedaald bleek deze maand in Rotterdam, toen een geplande voorleesmiddag voor kinderen door een dragqueen werd ontvangen met een demonstratie door tegenstanders. Uiteindelijk liep de gebeurtenis uit op een bonte verzameling van demonstraties door voor- en tegenstanders, bij wat later een reeds geëindigde voorleesochtend bleek te zijn.
In Oeganda is een wet aangenomen die alle uitingen van lhbtqi strafbaar stelt. Seks tussen partners van hetzelfde geslacht was al strafbaar en er kan in extreme gevallen zelfs de doodstraf voor worden opgelegd. Het conservatieve land heeft de strengste antihomowetgeving ter wereld en moet een hel zijn voor jonge mensen die ontdekken dat ze ‘anders’ zijn. De VN hebben hun zorgen uitgesproken over de wet en de VS overweegt sancties in te stellen tegen Oeganda.