amnestywgleiden@gmail.com

Info

Logo On Tour-programma 2016-2017

 

 

Stichting Movies that Matter is een initiatief van Amnesty International. Movies that Matter (MTM) gebruikt speelfilms en documentaires:

 • om de ogen te openen voor mensenrechten en situaties waarin deze in het geding zijn
 • om het gesprek over (het belang van) mensenrechten te stimuleren, mensen zich (opnieuw) te doen committeren aan mensenrechten, en zo de publieke opinie te beïnvloeden.

Naast het jaarlijkse Movies that Matter Festival in maart in en rond Filmhuis Den Haag, organiseert de stichting in samenwerking met filmtheaters en lokale partners in negentien Nederlandse steden maandelijkse filmvertoningen, met aansluitend een interview of debat met uiteenlopende gasten en de gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen en mee te discussiëren: Movies That Matter on Tour.

 

In Leiden organiseren vrijwilligers van Amnesty Leiden het randprogramma bij de Leidse vertoningen van MTM-films.

 

Wilt u maandelijks per email worden geïnformeerd over de komende film, inclusief de spreker(s) na afloop? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van "Info MtM-maandfilm". Of like ons op Facebook en ontvang zo tijdig actuele informatie over de nieuwe film in je/uw tijdlijn.

 


Filmprogramma Leiden, februari 2017 - mei 2017

 

Onderstaande films worden vertoond in het Kijkhuis (Vrouwenkerksteeg 10), in beginsel op de tweede maandag van de maand.

 

Ondertiteling van de films en voertaal van het nagesprek is Engels, tenzij anders wordt vermeld. Wordt in de film Engels gesproken, dan is de ondertiteling in het Nederlands. Precieze info staat bij de afzonderlijke films.

 

Entree: 9 euro, studenten met collegekaart 7 euro. Met Cinevillepas gratis entree. Mensen met een minimuminkomen kunnen hun entreekosten vergoed krijgen via het gemeentelijk minimabeleid.

 

 

Maandag 13 februari 2017, 19.00 uur

 

The Islands and the Whales

Regisseur: Mike Day

Denemarken, Verenigd Koninkrijk, 2016

Documentaire, 84 min

Talen: Deens, Faeröers en EngelsEngels ondertiteld

Prijzen:

 • Grand Jury Prize bij het DOC NYC Festival, New York 2016, het grootste documentairefestival van Amerika
 • International Filmmaker Award bij Hot Docs Festival 2016
 • Silver Puffin Documentary Award op het Reykjavik International Film Festival, voor Best Environmental Film 2016
Tegelijk indringende en intieme ecologische documentaire die met de neus op de feiten drukt. De Faeröer Eilanden, gelegen tussen Noorwegen en IJsland, beslaan een oppervlakte zo groot als de provincie Utrecht. Met 50.000 inwoners vormen ze een van de kleinste naties op aarde. De Faeröer Eilanden hebben gebrek aan goede landbouwgrond. Al eeuwen vormt de walvisjacht (of beter: griendenjacht) en de jacht op vogels een vitaal bestanddeel van de manier van leven en cultuur van de Faeröer.
 
Maar een lokale toxicoloog doet een grimmige ontdekking: het vlees van de grienden, hoofdbestanddeel van het menu van de eilandbewoners, bevat hoge concentraties polychloorbifenyl (pcb) en kwik, dit terwijl er in de nabije omgeving geen zware industrie is. Die giftige stoffen hopen zich nu op in het bloed van de eilandbewoners. Hun kinderen ontwikkelen blijvende cognitieve stoornissen en de ziekte van Parkinson verspreidt zich sneller dan elders op de eilanden. Verder neemt de vogelstand af doordat de oceaan te weinig plankton bevat, de basis van de voedselketen. De magen van bejaagde jan-van-genten, ook onderdeel van het menu, zitten daarnaast vol plastic.
 
Zoveel is duidelijk: de Faeröer zijn gedwongen tot een razendsnelle verandering van hun manier van leven. Maar niemand staat erom te springen. En wat is het economisch alternatief?
 
De documentaire snijdt de globale ecologische disbalans aan en de noodzaak om wereldwijd onze manier van leven aan te passen. Tegelijkertijd toont hij hoe zwaar dat ons valt en hoe ingrijpend dat soms is. The Islands and the Whales geeft geen antwoorden, maar stelt een urgente kwestie indringend aan de orde en maakt hem zo hopelijk bespreekbaar.
 
Schots documentairemaker Mike Day trok vier jaar op met de Faeröer en wist als een van de weinigen toegang te krijgen tot de wereld van de griendenjagers en de eilandbewoners. Eerder bracht Day de documentaire The Guga Hunters of Ness (2011) uit, die een kijk bood in het leven van Britse zeevogeljagers. De vertoning is een voorpremière. Landelijk wordt de film 30 maart uitgebracht.
 
Na afloop vindt een debat plaats met een of twee experts over de vraag of de mensheid nog in staat is binnen 15 tot 20 jaar onze huidige manier van leven ingrijpend aan te passen. Vragen de vereiste aanpassingen meer flexibiliteit dan onze gehechtheid aan het vertrouwde of eigenbelang gunnen kunnen?

 

 

 

Maandag 13 maart 2017, 19.00 uur

 

Noces [Huwelijk]

Regisseur: Stephan Streker

België, Frankrijk, 2016

Speelfilm, 95 min

Talen: Frans, Urdu, Engels ondertiteld

Prijzen:

 • Prix Cinévox voor beste film op het Festival international du film francophone de Namur 2016
 • Valois Award voor Beste Actrice en Beste Acteur op het Festival du film francophone d'Angoulêm 2016
De levenslustige en pittige Pakistaans-Belgische Zahira gaat naar school, trapt lol met haar vriendinnen en heeft een vriendje. De familiebanden zijn hecht. Haar vader drijft een winkel, soms geassisteerd door zijn zoon Amir. Zahira's oudere zus Hina is gelukkig getrouwd en woont in Barcelona. Onder Zahira groeit haar zusje Amara op. Op het oog is er niets aan de hand maar Zahira is zwanger. Alsof dat al niet problematisch genoeg is, willen haar ouders haar ook nog uithuwelijken. De ouders gaan mee met hun tijd en bieden Zahira de keuze uit drie kandidaten, alle woonachtig in Pakistan, waardoor de kennismaking via Skype mag plaatsvinden. Werelden botsen en de familieverhoudingen komen onder hoogspanning.

 

Na afloop gaat Anita Nanhoe in gesprek met de moderator en het publiek over de inhoud van de film. Nanhoe studeerde ontwikkelings-, onderwijs-, klinische en gezondheidspsychologie in Leiden. Ze heeft een gevarieerde werkervaring. In 2012 promoveerde Nanhoe op een onderzoek naar succesbevorderende factoren in de onderwijscarrières van allochtone en autochtone academici uit lagere milieus in Nederland. En voor het Verweij-Jonker-instituut in Utrecht was zij mede-auteur van Eer en partnergeweld onder Hindostanen (2013).

 

Dat laatste deed Nanhoe vanuit haar hoedanigheid als ambtenaar van de gemeente Rotterdam, waarvoor zij sinds 2002 werkzaam is. In Rotterdam beheert zij onder andere het dossier 'geweld in afhankelijkheidsrelaties'. Sinds 2008 initieert en coördineert Nanhoe het onderzoek van de vier grootste Nederlandse steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) op dit terrein en is coördinator kleinschalige incidenten en zedenzaken in de regio Rotterdam-Rijnmond. Buiten haar werk bij de gemeente Rotterdam houdt Nanhoe zich ook nog bezig met ontwikkelingswerk en gendergerelateerde vraagstukken. Sinds 2015 is Nanhoe voorzitter van het bestuur van de Rotterdam Pride.

 

 

 

Maandag 10 april 2017, 19.00 uur

 

A good wife

Regisseur: Mirjana Karanovic

Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, 2016

Speelfilm, 90 min.

Taal: Servisch, Engels ondertiteld

Prijzen:

 • Juryprijs Beste Actrice op het FEST International Film Festival 2016
 • FIPRESCI Prize op het Motovun Film Festival 2016
 • Genomineerd voor de juryprijs Wereldcinema op het Sundance Festival 2016

In een luxe buitenwijk van Belgrado vindt de middelbare Milena vervulling in de rol van echtgenote en moeder. Haar Vlada mag dan niet de meest tedere man denkbaar man zijn, hij is in elk geval geen alcoholist of rokkenjager, zoals mannen van haar vriendinnen.

Milena's ogenschijnlijk rimpelloze bestaan wordt eerst opgeschrikt door slecht medisch nieuws. Een tweede schok volgt tijdens de Grote Schoonmaakbeurt waarmee ze de eerste probeert te ontkennen/verwerken. 

 

Milena stuit op een oude videoband met beelden van haar jonge gezin. Terwijl ze wegdroomt bij de beelden, getoond via het al even archaïsch overkomende videorecorderapparaat, blijken de gezinsbeelden opgenomen over ouder beeldmateriaal heen, dat na het afbreken van de gezinsscènes ongevraagd en ongenadig Milena's ogen treft.

 

De beelden tonen Vlada in scènes die onmiskenbaar opgenomen zijn tijdens de Joegoslavische burgeroorlog van de jaren negentig, met Vlada in een militair leidende rol. Eenmaal uit haar bubble gehaald, ziet Milena in haar dagelijks leven de nawerking van die burgeroorlog vaker en sterker dan voorheen.

 

Over wat 'een goede echtgenote' geacht wordt te zijn, kan men van mening verschillen. Nu dringt zich bij Milena echter de vraag op: wat  betaamt 'een goede burger'?

 

Koen Kluessien

 

Commentaar na afloop geeft Koen Kluessien (1991), als onderzoeker verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies). Kluessien heeft een master in Genocide- en Holocauststudies. Tijdens zijn studie geschiedenis specialiseerde hij zich in het hoe van de ontkenning van de genocide van Srebrenica door Servische politici (1995).

 

 

 

Maandag 8 mei 2017, 19.00 uur

 

Raving Iran

Regisseur: Susanne Regina Meures

Zwitserland, 2016

Documentaire, 85 minuten

Taal: Farsi, Engels, Engels ondertiteld

Prijzen:

 • Beste documentaire - Filmfestival Kitzbuehel 2016

Arash en Anoosh dromen van een carrière als Techno-DJ's, maar dat is in Iran zo goed als onmogelijk. Dus draaien ze op illegale feestjes en proberen ze hun album bij platenzaken 'onder de toonbank' te verkopen. Na een arrestatie lijkt hun toekomstdroom in rook op te gaan, maar dan wekt een uitnodiging om op te treden op een groot dance festival in Zwitserland nieuwe hoop.