amnestywgleiden@gmail.com

Les Chevaliers Blancs - een NGO als brokkenpiloot

  Foto's: Gerard van der Veer

 

Maandag 14 november 2016 vertoonde Movies That Matter on Tour in een goed gevuld Kijkhuis Les Chevaliers Blancs [De Witte Ridders] van Belgisch regisseur Joachim Lafosse. De film, gebaseerd op een ware geschiedenis, volgt de particuliere organisatie Move for Kidseen MONGO (My Own NGO) met als doelstelling Afrikaanse oorlogsweesjes aan een nieuw en kansrijk leven te helpen - en Franse adoptieouders aan kinderen. Onderzoeksjournaliste Linda Polman leverde na afloop commentaar.

 

Het script van Les Chevaliers Blancs is gebaseerd op de L’Arche de Zoé-affaire uit 2007. Een Franse humanitaire organisatie misbruikte toen haar status om kinderen weg te plukken uit Tsjaad.

 

De humanitaire 'hulpindustrie' (haar term) is een van de specialismen van Linda Polman. Na eerder een boek over VN-vredesmissies te hebben geschreven ('k Zag twee beren (1997)), nam Polman daarna de humanitaire hulpverlening onder de loep. Het resultaat, De Crisiskaravaan, is vertaald in diverse talen en bezorgde haar onder andere een optreden in The Daily Show van Jon Stewart. Polman is de humanitaire hulpsector ook na 2008 blijven volgen, inclusief nieuwe reizen naar humanitaire noodgebieden, zoals Haïti.

 

 

 

Na een korte weergave van hoe het de Franse NGO die als inspiratie voor Move for Kids diende is vergaan, schetste Polman de wereld van humanitaire NGO's meer in den brede, zowel kleine particuliere als gouvernementele. Na haar betrekkelijk zuinige oordeel over hun functioneren ontspon zich een boeiend heen en weer met het publiek.

 

Wat moest de goed bedoelende burger dan doen? Zijn/haar huiswerk, aldus Polman, dat wil zeggen: zich verdiepen in de organisatie waaraan men zijn/haar geld geeft, voor men het doet; en bewezen NGO's gedurende een lange periode steunen in plaats van te hooi en te gras doneren, op geleide van emotionele impulsen als bijvoorbeeld beelden van kinderen met vliegen in hun neus of hongerbuikjes.

 

Het publiek waardeerde film en gaste met respectievelijk een 8,4 en 8,7! 

 

 

Beelden van de rechtszaak tegen de werkelijke Franse MONGO, gevolgd door een discussie met een voormalig minister van Tsjaad en een journalist. Een van de twee hoofddaders was lid van de vrijwillige brandweer, zonder veel verdere kwalificaties. Hield de minister het motief voor de NGO primair op hebzucht, de journalist duidde het als een geval van megalomanie (de man had verder geen strafblad). De oud-minister noemt verder corruptie van zeer hoog tot laag in zijn land en naburige landen medeoorzaak voor het gemakkelijk hebben kunnen gebeuren van de illegale acties. 

 

PS: Op 30 november 2016 organiseerde HUMAN een debat in debatcentrum De Balie, n.a.v. de vertoning van een film waarvan het scenario is geïnspireerd door het boek De Crisiskaravaan van Linda Polman. Aan het debat namen deel Linda Polman, Thea Hilhorst, hoogleraar Humanitaire Hulp en Wederopbouw, en Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen zonder Grenzen. In 45 minuten snijden zij scherp de dilemma's van humanitaire noodhulpverlening aan, rustig maar inhoudelijk. Kom daar tegenwoordig nog eens om!